fallback

Неуспешната либерализация на енергийния пазар - благодатна почва за популизъм

При неуспех в тази област ще бъде повишено социалното недоволство, предупреди Богомил Николов от Активни потребители

13:31 | 06.12.16 г. 1

Неуспешната либерализация на електроенергийния пазар може да се окаже благодатна почва за популистки идеи, предупреди председателят на асоциация Активни потребители Богомил Николов по време на дискусия, организирана от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) и Асоциацията на енергийните агенции.

Николов посочи, че при неуспех в тази област ще бъде повишено неравенството и социалното недоволство, а това може да доведе дори до спад на подкрепата за ЕС, защото отварянето на пазара е политика на Общността. Очакваният от експерта ефект е и трайното задържане на иновациите в енергийния сектор и намаляването на конкурентоспособността на цялата икономика.

Заплахите пред либерализицията на електроенергийния пазар са свързани основно с частичното отваряне - тоест запазването на преференциалните договори и нормативните спирачки пред иновациите (например за т. нар. "умни" мрежи). За забавяне на либерализацията може да допринесат и административни трудности за смяната на доставчика, както и липсата на политика към енергийната бедност, предупреди още Николов.

За него правилният подход за борба с енергийната бедност е реализацията на спестявания, а не отпускане на парични помощи. 

Пълната либерализация на енергийния пазар - на електроенергията и на газа, е приоритет на отиващото си правителство. По-рано днес енергийният министър в оставка Теменужка Петкова призова за приемственост в областта на енергетиката, което ще е гаранция за продължаването на реформите в сектора.

Според анализите на "Активни потребители" има позитивни очаквания в обществото по отношение на отварянето на пазара и възможността за смяната на доставчик на електроенергия. Богомил Николов посочи още, че в момента производствените мощности у нас са три пъти повече над потреблението, което е благоприятен фактор за намаляване на цената на електроенергията.

Той каза още, че България може да се възползва от опита на другите европейски държави, в които процесите по отварянето на енергийния пазар са започнали (и приключили) отдавна. Въпрос на време е да се използва и иновативният потенциал, тоест да се внедрят новите технологии в енергетиката, убедени са в Активни потребители.

Експерти посочиха по време на дискусията, че соларните панели на покрива например ще намалят значително цената за потребителите - електроенергията ще се потребява на място и така ще бъдат спестени мрежовите услуги. Над половината от цената на тока всъщност са допълнителни надбавки - за зелена или кафява енергия, мрежови услуги, посочиха анализаторите. Лияна Аджарова от Асоциацията на енергийните агенции посочи, че трябва да бъдат правени инвестиции в малките централи, работещи с възобновяеми източници и спестявания.

"Нито една европейска държава не е постигнала либерализация без мерки за защита на потребителите", каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Той припомни действията на правителството за дефиниране на енергийната бедност през 2016 г. Съвместна група от експерти от енергийното и от социалното министерство, както и от Европейската комисия, е дала дефиниция на понятието и са определени критериите за определяне на уязвимите потребители - по възраст, доход и здравословно състояние. На базата на тези критерии беше определено, че 14% от домакинствата у нас са енергийно уязвими или това са 1,1 млн. души.

За защитата на тези домакинства бяха предложени няколко мерки (финансови и нефинансови), които ще бъдат временни - за срок от пет години, но след пълната либерализация на електроенергийния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
fallback