IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Иновациите са ключови за постигането на устойчив растеж

България изостава най-вече с образованието и кадрите, подчерта президентът по време на Националния иновационен форум

12:35 | 07.12.16 г. 5
<p>
	Президентът Росен Плевнелиев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Ролята на иновациите е ключова за постигането на устойчив растеж на икономиката. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на 12-ия Национален иновационен форум, на които се раздадоха и наградите за иновативно предприятие на годината.

„Иновациите и тяхното приложение е тема от първостепенно значение за всяко общество“, каза той. „В последните години се постигна немалко в активирането, разширяването на екостистемата, като успяхме да отключим сериозни инвестиции“, допълни държавният глава.

Той подчерта, че въпреки трудностите държавната администрация през последните няколко години е била част от огромния напредък, който виждаме като част от иновациите в България.

Има редица възможности за финансиране през последните години, подчерта президентът, като сред тях изброи фонда Джереми с над 400 млн. евро, Европейският инвестиционен фонд, Българският ICT клъстър. Именно чрез Джереми са създадени и два от най-добрите акселератори в Източна Европа: LaunchHub и Eleven, с което се видя и успешно партньорство между държавата и частния сектор, припомни той.

Успехът се мери с пари, но преди всичко с амбицията да успееш, а българските IT компании наистина включиха на бърза скорост и вървят изключително бързо напред. Пример за това е компания като Telerik и сделката с нея, но има и други IT компании, които заслужават да се отбележат като добри примери, каза още Плевнелиев.

Той припомни, че още преди четири години в България беше създаден и автомобилен клъстер, като в момента в този сектор работят над 110 компании и повече от 45 фабрики, като са създадени над 20 хил. работни места.

Росен Плевнелиев отбеляза и редица фабрики, които имат развоен център в България, не само в автомобилния сектор, но и при производството на техника, като за пример даде производителя на хладилници Liebherr.

„Трябва да споменем и аутсорсинг секторът, където работните места се удвоиха само за няколко години до 33 хил. работни места“, каза Плевнелиев. Според него там перспективата е още по-голяма. Той припомни, че в София беше организирана конференцията на Глобалната аутсорсинг асоциация, където беше постигнат консенсус върху аутсорсинг стандартите за целия свят.

Президентът отбеляза, че все пак има и проблеми. Най-големият е с недостатъчните кадри и менно тук държавата трябва да се намеси. Все повече университети обаче се обръщат към инженерни специалности, което означава, че те започват да осъзнават колко важността им, каза Плевнелиев.

„Най-много изоставаме в иновационния индекс по отношение на образованието и иновационния ресурс“, коментира президентът. Необходими са мерки и вече въвеждаме такива, например дуалното образование, като все повече заводи и фабрики се присъединяват към тази инициатива. „Тук има основа, която трябва да се развива и да се надгражда“, допълни той.

В иновационната екосистема на България се постигна немалко. Има нови инструменти, като България отново беше първата с оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж, програмата Джереми ще продължи, съществуват и Националният фонд за научни изследвания, Хоризонт 2020, както и планът “Юнкер”, допълни Плевнелиев.

Има финансиране за иноватори, за инвеститори, за общини и до 2020 г. ресурсът за България по отношение на иновациите е от 1 млрд. евро нагоре.

Наградите получиха:

Иновативно новостартиращо предприятие – Тикий Мобайл Солюшънс 

Социална иновация – Прознание

Иновации за по-добро качество на живот – Синтал ММ

Зелена иновация – Тангра-АВ

Иновационен мениджмънт – ScaleFocus

Иновация за развитие на таланти – Софтуерен университет

Иновация в креативните индустрии – Doli Media Studio

Пазарно лидерство – Електросфера

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
и тука го изтрили, а няма псувни няма нищо хахах нема значение те и по 50 000 ше се изнесат и ше си останете доле с афганистанците да му дигнат разтежа на пенделсона президент ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Иновации има. Но далеч от крадливите ви ръчици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
"Иновациите са ключови за постигането на устойчив растеж"Бих добавил .. "растеж ... в западният свят", от който разбира се ние сме част... засега, но вечни неща няма на този свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
watergateory
преди 7 години
Коментарът е изтрит заради нарушаване на правилата и обиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още