fallback

Правителството отпуска 10 млн. лева за Хитрино

Очаква се ЕК днес да одобри пренасочване на средства от две европрограми за разрушената инфраструктура на селото

13:40 | 12.12.16 г. 5

Общо 10 млн. лева е помощта, която ще гласува правителството в оставка за справяне с последиците от бедствието в Хитрино на извънредното си заседание днес. Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието, което започна с минута мълчание в памет на жертвите от тежкия жп инцидент.

Още днес 5 млн. лв. ще бъдат по сметката на Хитрино, за да може Общинският съвет да започне дейности по разчистване, когато е безопасно. Други 5 млн. ще бъдат дадени по бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

Борисов обясни, че кметът по закон няма право да направи много от дейностите. Затова през социалното министерство средствата ще бъдат предназначени за лекарства, памперси, до изграждането на разрушените им домове, обясни премиерът. 

Помощ ще се търси и от оперативните програми. Следобед се очаква Европейската комисия да съобщи, че одобрява средства по две от програмите – за селските райони и за транспорта, да се пренасочат за разрушената инфраструктура.

Борисов обясни, че определените средства са на база информацията, която подават експертите на място за щетите.

Дневният ред на днешното извънредно заседание е само от една точка - финансиране на мерки за преодоляване на последиците от инцидента в Хитрино.

Борисов информира и за последните действия в населеното място.

"Ускорихме максимум източването на цистерните - през нощта четири. Сега има една малка авария, но ще я отстранят скоро. Един стълб е опасно наведен над една от цистерните", съобщи той. Премиерът изрази надежда, ако работата продължи с това темпо "доста по-скоро да приключим с източването на цистерните и да се започне с разчистването на терена и връщането на хората там".

Борисов каза, че е “малко по-оптимист” за процедурите, които текат. Той обясни и че управляващите се стараят да не пресират експертите, които работят на място, защото рискът е голям.

В Хитрино остава в сила обявеното бедствено положение. То ще бъде в сила до приключването на операцията по обезвреждане на цистерните.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:23 | 11.09.22 г.
fallback