IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската EuroChem Trading купува "Агрикола България"

КЗК анализира последиците от обединението за българския пазар на торове

12:11 | 20.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Швейцарската EuroChem Trading GmbH е подала заявление до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за покупката на „Агрикола България“. Двете компании са активни на пазара за производство на минерални торове, става ясно от съобщението на регулатора.

Обединението ще се отрази на пазарите за производство и продажба на торове, както и на дистрибуцията на торове в страната. По тази причина и КЗК ще извърши оценка на въздействието на сделката върху конкуренцията на пазара.

Регулаторът очаква заинтересованите трети страни да изпратят становище относно планираната сделка.

EuroChem е един от водещите производители на минерални торове в световен мащаб. Централата на компанията е в Швейцария. От последните данни във финансовия й отчет е видно, че обемът на продажбите за първите девет месеца на годината намалява с 5% до 3,3 млрд. долара. Причината за снижението са по-ниските цени на торовете.

Базираната в Плевен „Агрикола България“ годишно произвежда между 70 хил. и 80 хил. тона  минерални торове. Оборотът на компанията е около 18-22 млн. лева, става ясно от съобщение на сайта на компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още