IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите правила не ограничават достъпа до лечение на хепатит С, твърдят от НЗОК

С нови критерии Здравната каса затегна лечението на пациенти с болестта

17:58 | 11.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С нови правила Здравната каса затегна лечението на хепатит С с безинтерферонови терапии, които водят до пълното излекуване на пациентите. От началото на годината обаче лекарите няма да могат сами да решават предписването на терапията, а ще са длъжни да използват най-евтината. Ако поискат да сменят терапията на болните, ще трябва да получат разрешение за това от Надзорния съвет на НЗОК за всеки конкретен случай.

Досега Здравната каса реимбурсираше две терапии и лекарите сами избираха коя да назначат в зависимост от конкретните медицински нужди на пациента. От тази година здравният фонд плаща и трета терапия, но предписването ще се определя според икономическата целесъобразност, а не по медицински причини.

Новите критерии за лечение на хепатит С не противоречат на действащите към момента правила. Това съобщават от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по повод дискусията от последните дни редно ли е НЗОК да прави избор на терапия, а не лекар.

Действащите критерии и тези, които ще влязат в сила от 16 януари 2017 г. съдържат едни и същи медицински показатели, като са допълнени с таблица, показваща икономически най-разходоефективното за НЗОК лечение на база договорените отстъпки от НЗОК и притежателите на разрешения за употреба на лекарствени продукти, посочва се в съобщението на фонда.

Направеното позициониране на база най-нисък разход за НЗОК не възпрепятства лекуващите лекари да предписват подходящия лекарствен продукт, съобразен със здравословното състояние на всеки конкретен пациент., посочват от Касата.

Прогнозната бройка на пациентите с хепатит С, които ще бъдат лекувани през 2017 г., е 650 души, уточняват от НЗОК.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ограничава достъпа на болни от хептатит C до лечение и ги обрича на смърт, алармираха пациентски организации. В тях като изключващи критерии за лечение са посочени случаите, при които се очаква ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб други заболявания или пък поради злоупотреба с алкохол.

Такива пациенти няма да могат да се възползват от безинтерферонова терапия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още