IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в промишлеността се подобрява леко

НСИ отчита спад в конюнктурата в строителството, няма промяна при търговията на дребно

13:49 | 30.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През януари 2017 г. общият показател на бизнес климата в България се покачва с 0,8 пункта в сравнение с декември 2016 г., показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Причината е подобрение на конюнктурата в промишлеността и сектора на услугите.

Графика: Общ бизнес климат, НСИ

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” нараства с 0.9 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

През януари средното натоварване на мощностите в промишлеността остава на нивото от октомври 2016 г. (74,6%). С оглед на очакваното търсене през следващите месеци обаче се предвижда недостиг от мощности.

Основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следван от недостига на работна сила, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното им въздействие, отчитат от НСИ. 

Относно продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още