IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 февруари

07:40 | 01.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Още почистващ бизнес за Вълка и Домусчиев
в. Капитал Daily

Последните четири квартала на София, в които нямаше избрани сметопочистващи фирми за следващите четири години, ще бъдат разпределени между дружествата на местни играчи, които вече почистват останалата част на града. Оферта за кварталите "Витоша" и "Овча купел" подаде само кандидат, свързан с Румен Гайтански-Вълка, а за "Младост" и част от "Триадица" желаещите са три консорциума, но в два от тях участие има Кирил Домусчиев, а третият е на бившия общински съветник и бивш шеф на общинското "Чистота" Красимир Арсов.

В това раздаване попада близо 1/5 от София. Прогнозата е, че годишно тези квартали ще се почистват срещу 20 млн. лв., или 80 млн. за четири години. Общо общината ще плати към всички почистващи дружества 116 млн. лв. през 2017 г., като през последните години сумата постоянно расте.

Полицейското насилие у нас масово остава безнаказано
в. Сега

Полицейското насилие в България масово остава безнаказано. Когато все пак МВР реши да накаже провинил се служител, санкцията обикновено е смешна. Това сочи проучване на Българския хелзинкски комитет (БХК).

Според авторите на доклада за периода 2000-2015 г. в МВР са постъпили 1146 жалби за нанесени от служители телесни повреди, незаконно задържане и принудителен разпит. Едва в 11% от случаите е наложено наказание. 300 жалби са счетени за неоснователни, при 725 случая не е открито нарушение. За последните 15 години за полицейско насилие са уволнени 18 служители, на 48 е наложена глоба, а 11 са получили условни присъди.

София обещава безплатен транспорт при смог, но от другата зима
в. Сега

Протестите в София тази седмица се превръщат в ежедневие. След като общината остана напълно безучастна към пиковото замърсяване на въздуха в последните дни, вчера много от паметниците в центъра осъмнаха с противогази. Акцията е на "Спаси София" и актьора Ивайло Христов. "Настояваме цялата администрация и лично кметът Йорданка Фандъкова да се ангажират с проблема и да предприемат бързи, конкретни и категорични действия", обявиха от организацията.

"Спаси София" настоява за поетапно превръщане на центъра в пешеходна зона, тотална приоритизация и модернизация на градския транспорт, безплатно ползване в дните с пиково замърсяване, повече велоалеи и много по-често миене на улиците, включително и вътрешнокварталните. Организацията иска общината да изиска от държавата промени в данъчната система, позволяващи на общините да поощряват икономичните и по-малко замърсяващи автомобили, както и преосмисляне на енергийните помощи, за да не се допуска плащане за отопление с въглища и дърва в София.

Студ и патент докараха глад за таксита
в. Монитор

Студът от началото на годината и по-малкото коли, заради по-високия патент, предизвикаха дефицит на таксита в големите градове, особено в София, научи „Монитор”. Повикванията спрямо миналата година по същото време са скочили поне 3 пъти.

Според Спас Атанасов, председател на Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи, едва в последните 5-6 дни има лек спад в търсенето. По думите му обаче в пиковите часове, сутрин от 7.00 до 10.00 и вечер от 17.00 до 19,30 е малък ад.

„Не достигат колите във всички оператори. Такситата са по-малко, защото все още не всички са успели да си уредят разрешителните. Другата причина е лошото време. Започне ли да вали сняг, поръчките се увеличават и такситата не могат да поемат всички заявки. Някои оператори въобще не вдигат телефона”, обяснява той.

Падна забраната срещу отрови за пчелите
в. Труд

Изтече двегодишният мораториум на Европейската комисия върху употребата на опасни за пчелите пестициди. На теория забраната е в сила до вземането на друго решение, но на практика през 2017 г. ЕК позволява на всяка държава членка сама да реши дали да използва селскостопанска продукция неоникотиноидните пестициди, които вредят на пчелите и на останалите опрашители.

Предстои България, също и останалите страни от ЕС, да предостави становище по въпроса в Министерството на земеделието, а след това и в Брюксел.

ЕС не наложи забрана на нови ГМО
в. Труд

Държавите членки на ЕС не успяха да се споразумеят за налагане на забрана върху свободното отглеждане на нови три сорта генномодифицирана царевица, сред които и сорт 810 на  “Монсанто”. Липсва единодушие по въпроса сред отделните европейски страни.

В Брюксел по време на проведени разговори миналата седмица не се е постигнало мнозинство за единна позиция и към момента остава неясно дали въпросните сортове ще бъдат разрешени за отглеждане на територията на ЕС.

Строят 4-те метростанции към “Овча купел” от април
в. 24 часа

В средата на април ще почне строителството на четирите станции от третия лъч на метрото от “Красно село” до “Овча купел”, научи “24 часа”. Това са последните станции от участъка от третия лъч, за които има осигурено финансиране. Всички 12 станции от новата линия трябва да са готови през втората половина на 2019 г. “До дни ще подпишем договорите с изпълнителите. Имат 60 дни за проектиране и самото строителство трябва да стартира в средата на април”, обясни шефът на “Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев.

Нови 107,5 млн. от Фонда на фондовете за стартъпи
в. 24 часа

Старт на нови пазарни консултации с мениджъри и инвеститори обяви Фондът на фондовете. Той ще управлява и средства от ОП “Иновации и конкурентоспособност”. Общият бюджет от тази оперативна програма за фонда е 107,5 млн. лв., а частното финансиране, което се очаква да бъде привлечено допълнително, е между 10 и 40% от сумата. Средствата ще се използват за създаването на един или няколко инвестиционни фонда, които подкрепят стартиращи предприятия, както и иновативни бизнес идеи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още