fallback

Очаква се производството и консумацията на месо в България да растат

Най-предпочитаното месо в България е пилешкото

10:58 | 02.02.17 г.

България е със сравнително скромен дял в производството и пазара на червено и бяло месо в страните на ЕС-28, сочат данни от анализ на Евростат за производството и потреблението на месо в Евросъюза през 2015 г.

За въпросния период в страната ни е имало около 600 хил. глави едър рогат добитък (млечни крави, крави за месо и телета), около 600 хил. свине, около 1,3 млн. овце и около 65 млн. броя птици, отчита Евростат.

За същия период у нас са били произведени над 102 хил. тона птиче (бяло) месо, около 90 хил. тона свинско и друго червено месо, както и около 5 хил. тона говеждо месо, информира БТА. 

Средните продажни цени на едро на различните видове месо у нас през 2015 г. са били както следва: телешко месо - 130 евро за 100 кг живо тегло, свинско - 99 евро/100 кг, овче - 147 евро /100 кг и пилешко - 103 евро/100 кг, сочат данните на Евростат.

Най-търсеното от домакинствата у нас е било бялото (птиче) месо, следвано от каймата и свинското. Драстично е намаляла консумацията на говеждо, което е и сред скъпите меса в пазара на България.

Като цяло консумацията на месо у нас през 2015 г. е била около 32-35 кг на лице от домакинството, като очакванията са през 2020 г. консумацията на месо да надхвърли 40 кг на човек.

Очаква се също общото производство на месо у нас през 2020 г. да се увеличи до 300-350 хил. тона.

Животновъдството в ЕС

Като цяло в страните на ЕС през 2015 г. е имало над 150 млн. броя свине, над 90 млн. броя едър рогат добитък, около 85 млн. броя овце и над 12 млн. броя кози, отчита европейската статистика.

През същата година Испания, Германия, Франция, Великобритания и Италия отчитат най-големите популации в животновъдството на страните от ЕС-28.

Най-голям брой прасета са били регистрирани в Испания и Германия (съответно 28,4 и 27,7 млн. глави), едър рогат добитък във Франция (19,4 млн.), и най-голям брой овце в Англия (23,1 млн.).

Германия е произвеждала около една четвърт (24% или 5,6 млн. тона) от свинското месо в ЕС-28 през 2015 г., докато Испания е произвеждала една шеста (17 на сто или 3,9 млн. тона).

През 2015 г., въпреки схемите от помощи за частно складиране на свинското месо, цените му следват постоянен спад.

През 2015 г. индексът на цената на свинско е намалял с 11% в сравнение с 2014 г. Средната цена на свинското месо в ЕС е била около 110 евро/100 кг.

Най-много говеждо се е произвеждало във Франция и Германия, съответно 19 и 12 млн. броя глави.

Най-значителен дял от производството на овче месо е регистриран в Англия (23 млн. броя глави) и Испания (16 млн. броя глави).

Полша, Франция, Великобритания, Германия и Испания са допринесли най-много за производството на птиче месо в ЕС-28 - около 15% от общото производство в общността. През 2015 г. средната цена на пилешкото е била 94 евро/100 кг.

Статистиката на животновъдството и производството на месо в ЕС дава индикации, които са важни за мониторинга на общата селскостопанска политика на Общността, уточнява анализът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
fallback