fallback

79% от българите одобряват решенията на Румен Радев

Близо 60% от анкетираните приемат Огнян Герджиков като независим от конкретна партия, показва проучване на „Галъп“

15:16 | 02.02.17 г. 6

Българските избиратели оценяват положително първите десет дни от встъпването в длъжност на президента Радев. Това показват резултатите от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл”, проведен сред 803 души в страната.

79% от анкетираните смятат, че първите решения на държавния глава са правилни, като почти толкова (78%) нямат съмнение в евроатлантическата му ориентация.

Три четвърти от запитаните одобряват избора на Огнян Герджиков за премиер, а 59 на сто го приемат като независим от конкретна партия. На обратното становище са 30%.

Инициираните от Корнелия Нинова решителни промени в устава на червената партия срещат подкрепа, „далеч надхвърляща влиянието на БСП в обществото“, показва още експресния сондаж. Така например въвеждането на ограничение в броя на мандатите на депутатите от БСП, а също и въвеждането на пряк избор на председател на партията от членуващите в нея са инициативи, одобрявани от над две трети от всички избиратели в страната.

По отношение на предстоящите парламентарни избори проучването на „Галъп” сочи Обединените патриоти за най-приемлив участник в следващото управление. 55% от запитаните ги искат във властта срещу едва 35% за ГЕРБ и 43% за БСП.

Телефонният сондаж показва и силна поляризация по отношение на наследството, което остави партията на Бойко Борисов. Според 35% от анкетираните тя е придвижила България напред, 35% виждат движение назад. За 27% през последните години страната ни е била в застой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
fallback