IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Thomas Cook: Виждаме потенциал в малки дестинации като България и Хърватия

Терористичните атаки накараха туристите да избягват популярните дестинации, а туроператорите очакват интересът към нашата страна да продължи

18:01 | 09.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейските туристи се насочват към по-малко известни дестинации за почивка и избягват най-масово посещаваните места като Турция и Френската Ривиера заради зачестилите терористични атаки, показват данните на най-стария в света туроператор Thomas Cook.

Страни като България, Хърватия, Кипър и Португалия се радват на силен интерес и скок в резервациите за следващото лято, пише Bloomberg, позовавайки се на данни на Thomas Cook.

Гърция отчете 40% увеличение на продажбите, докато интересът към пътуване до Балеарските и Канарските острови, сред главните печеливши миналата година, започва да отслабва.

Туроператорите, включително Thomas Cook и TUI AG , повишават капацитета в курорти, възприемани като по-безопасни от клиентите. Според наблюденията на туристическите агенции все повече туристи се отказват от традиционните места за пътуване като Париж, Ница, Бодрум и Мармарис на турското средиземноморско крайбрежие.

Въпреки че първоначално туроператорите се насочили към страни като Испания и Италия, недостигът в местата за настаняване принудило компаниите да погледнат към по-малко популярни пазари.

„Испания все още е много популярна дестинация, но ние виждаме след много силна година през 2016 г., че леглова база не се увеличи като цяло“, коментират туроператорите.“В по-малките дестинации като Хърватия, като България, като Кипър, ние сме много добре позиционирани и виждаме много добър растеж“, заявиха от Thomas Cook.

 

Като цяло резервациите за следващото лято са с 9% повече в сравнение с направените по това време миналата година със стабилни цени. Увеличеното предлагане на базираната в Лондон агенция в Гърция компенсира продължаващия спад в Турция.

Въпреки това Thomas Cook не се е отказала от Турция, като дори забелязва признаци, че спадът в търсенето започва да се стабилизира и на преден план излиза възможността за закъснял скок на резервации заради ниските цени.

Туристическата компания отчете загуба преди лихви и данъци в размер на 49 млн. паунда (62 млн. долара) за първото фискално тримесечие, приключило на 31 декември. Цифрата остава без промяна спрямо година по-рано. От компанията заявиха, че въпреки че очакват оперативна печалба за цялата година да съвпадне с прогнозите на анализаторите, „остават предпазливи“ заради  несигурната политическа и икономическа перспектива.

Докато летните продажби в Северна и континентална Европа са доста по-добре от миналата година, търсенето във Великобритания може да се забави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още