IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 февруари

08:40 | 11.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

ЕК заплаши да блокира парите по ОП "Наука и образование"
в. Сега

Скандалите около оперативната програма "Наука и образование" логично стигнаха до Брюксел. В силно критично писмо Европейската комисия предупреди, че може да спре междинните плащания по вече започнали проекти заради сериозни проблеми, свързани със системите за управление и контрол на програмата, както и със самите конкурсни сесии.

Писмото е във връзка с одит на програмата, извършен между 24 и 28 октомври м.г. В него са посочени редица проблеми с три приоритетни оси, по които се предоставят пари за образование и учене през целия живот. Тук влизат и поддържането на рейтинговата система на вузовете, студентските практики и стипендии, проектът "Твоя час" за извънкласни дейности с внушителния бюджет от 140 млн. лв., ограмотяване на възрастни, обучение на деца в неравностойно положение и пр.

Турция пак иска от България предаването на гюленисти
в. Сега

Турското правосъдно министерство е поискало екстрадицията на 28 души от общо 16 страни, сред които е и България, съобщи БГНЕС. Всички те се търсят по подозрение за участие в миналогодишния опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган. Според турските власти зад неуспешния пуч стои Фетуллах Гюлен, чието предаване от САЩ също е поискано.

Не става ясно колко души са поискани от България. Проверка на в. "Сега" показа, че на 6 януари в правосъдното министерство е постъпило искане за екстрадиция на един турски гражданин. Не е посочено за какви престъпления е издирван, нито къде се намира към момента. Материалите по делото са изпратени в прокуратурата, която трябва да ги внесе в съда. Един човек обаче е бил изпратен в Турция, съобщиха от МВР.

Пътят през Искърското дефиле пропадна заради засиления трафик
в. Сега

Засиленият трафик през Искърското дефиле след затварянето на част от магистрала "Хемус" предизвика пропадане на няколко места на прясно ремонтирания път. Заради инцидента в тунел "Ечемишка" миналата неделя, при който загина жена, тежкият трафик бе пренасочен именно по пътя през дефилето. Той се оказа единствената алтернатива в Западна България, тъй като тирове не могат да минават през прохода "Петрохан", а най-близкият преход през Стара Планина в източна посока е чак проходът "Хаинбоаз". Следващият проход - "Шипка", също е забранен за тирове. Със стопяването на снега лъснаха множество дупки и пропадания и по подходите към "Хаинбоаз".

На моста във врачанско село Ребърково по пътя през Искърското дефиле е зейнала огромна дупка, която създава предпоставки за възникване на пътно-транспортни произшествия, съобщи бТВ. От вибрациите на преминаващите тирове пътното съоръжение се тресе, а местните се страхуват, че пътят ще се влоши още повече.

Министър иска сами да си ремонтираме самолетите
в. Стандарт

Служебният министър на икономиката Теодор Седларски иска заедно с военното министерство да сложат край на сагата с ремонта на бойните ни самолети. Той настоява те да бъдат привеждани в употреба на територията на завода "Авионамс". Това може да стане след получаване на съответните разрешения от руска страна.

Седларски посети завода, който е единственото предприятие извън Руската федерация, което ремонтира на вертолети с гражданско и военно предназначение от типа МИ 8, МИ 17 и на самолети от фамилията МиГ и СУ. 

АПИ даде доклада за тунелите на строителния министър
в. Монитор

Агенция „Пътна инфраструктура“ предостави днес на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов пълния доклад за състоянието на тунелите на републиканската пътна мрежа, изискан след инцидента в тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“. Тунелите по държавните шосета у нас са 34. От тях 10 са по ТЕМ мрежата и са с еднопосочно движение (с по две тръби). Тунелите с дължина над 400 м са 9.

Председателят на Управителния съвет на АПИ бе дал срок до днес на експертните групи да извършат оглед на всички тунели и заключенията им да станат основа на план за действие с мерките, които ще се предприемат, за да се осигури безопасността на пътуващите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още