IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорът на Standard and Poor’s и МФ става безсрочен

Решението ще допринесе до значително намаляване на разходите за кредитен рейтинг

13:31 | 15.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Договорът на  рейтинговата агенция Standard and Poor’s и финансовото министерство на България става безсрочен. Служебният министър на финансите Кирил Ананиев е бил упълномощен да подпише необходимите документи за продължаване на контракта, съобщиха от правителствената информационна служба.

В периода 2014-2016 г. страната ни използва услугите на Standard and Poor’s като редовен емитент. Отсъствието в Закона за държавния бюджет за 2017 г. на лимит за емитиране на облигации на международните капиталови пазари не налага продължаването на този статут, обясняват от Министерски съвет и уточняват, че преминаването към стандартните условия на агенцията ще допринесе до значително намаляване на разходите за кредитен рейтинг. Предлаганото споразумение със Standard and Poor’s е безсрочно и може да бъде прекратено по всяко време от всяка страна. 

Суверенният кредитен рейтинг представлява независима външна оценка на макроикономическите индикатори и състоянието на политическата система на дадена страна. Анализите на рейтинговите агенции съпътстват процеса на присъждане на държавен рейтинг и се следят от широк кръг международни инвеститори, пише още в съобщението на Министерски съвет.

Към момента България поддържа договорни отношения с трите водещи агенции за кредитен рейтинг – Moody’s, Standard and Poor’s и Fitch, като по този начин максимално обезпечава получаването на външна оценка за процесите в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още