fallback

КФН назначи външен одит за небанковия сектор към 31 декември

Външни експерти ще отчетат настъпилите промени в периода между 30 юни и 31 декември 2016 г., който не влиза във вече извършената проверка на сектора

20:31 | 17.02.17 г.

Независими външни експерти ще проверяват балансите на застрахователите и презастрахователите, в това число на ниво застрахователна група, и на активите на пенсионни фондове към 31 декември 2016 г., съобщи Комисията за финансов надзор (КФН).

Резултатите от прегледите на балансите на застрахователите и презастрахователите и на активите на пенсионните фондове бяха публикувани на 3 февруари 2017 г. Референтната дата на прегледите беше 30 юни 2016 г., към която беше извършен преглед на балансите на застрахователите и презастрахователите и на активите на пенсионните фондове и бяха преизчислени капиталовите изисквания за българския застрахователен пазар.

На практика външните експерти имат задачата да отчетат настъпилите промени след тази дата. В съобщението на Комисията се посочва, че това ще „гарантира траен ефект от извършения преглед“.

За застрахователите с право на достъп до единния пазар на Европейския съюз (ЕС), проверката ще обхване образците за количествено отчитане по Платежоспособност 2, а за застрахователите без право на достъп до единния пазар на ЕС  - годишните справки по изискванията към счетоводството, формата и съдържанието на финансовите отчети на застрахователите и презастрахователите. 

Проверките на балансите ще се извършат в съответствие с методологиите, приети от КФН, за целите на прегледите към 30 юни.

Независимите външни експерти ще използват за база резултатите от извършения към средата на годината преглед на съответното поднадзорно лице, като вземат предвид резултатите, оповестени в обобщения и окончателния доклад. Външните оценители ще отчетат настъпилите промени в периода между 30 юни и 31 декември 2016 г.

Аналогично, същото се отнася и за пенсионните фондове, при които също ще бъде извършена проверка на активите към 31 декември.

За застрахователите на индивидуална основа резултатите от проверката трябва да бъде представена в КФН в срок до 22 май 2017 г.

За застрахователите на ниво група резултатите трябва да излязат до 3 юли 2017 г.

За пенсионните фондове резултатите се очаква да бъдат представени в срок до 31 март 2017 г.

Крайният срок за подаване на заявления за допускане в списъка на независими външни експерти е 21 февруари. Тези, които са участвали в завършилите прегледи на балансите и които не са били изключвани от списъка на одобрените, могат да участват в настоящата процедура само въз основа на уведомление за интерес от тяхна страна до КФН, без да е необходимо да представят документи.

Комисията за финансов надзор ще оповести окончателен списък на независимите външни експерти, които отговарят на изискванията за участие в проверките на 22 февруари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:10 | 07.09.22 г.
fallback