IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирина Костова: Проблемът с мръсния въздух е национален

Към момента няма проблем с обема на язовирите в страната, твърди служебният министър на околната среда и водите

09:39 | 21.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проблемът с мръсния въздух е проблем на национално ниво, заяви пред bTV служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова. Въпросът по думите й не засяга само определени райони. Основни замърсители са  отоплението на дърва и въглища, както и транспортът на дизелово гориво, припомни тя.

През последните две години в четири общини се регистрира високо качество на въздуха - Сливен, Пирдоп, Добрич и Девня, а от 2011 г. има видимо намаление за цялата страна на концентрираните фини прахови частици (ФПЧ).

Костова коментира, че превишенията на фини прахови частици във въздуха са главно през зимния сезон. "Тази година приоритет за министерството е справянето с този казус. 115 млн. лева са предвидени по това направление и ще бъдат дадени на общините", добави Костова. 

По повод предстоящия протест на жители на пловдивското село Труд заради влошеното качество на въздуха в населеното място Костова посочи, че проверката, направена до този момент, показва, че има има виновни, които ще бъдат наказани.

Припомняме, че през декември жители на селото блокираха пътя Пловдив – Карлово в знак на протест срещу намиращата се в землището им биоцентрала. Те поискаха тя да бъде спряна или изместена извън населеното място заради непрекъснатия шум и непоносими миризми.

"От октомври 2016 г. се следи за измерванията и това ще продължи и тази година. Хората, които са притеснени в момента, трябва да се успокоят и трябва да се срещнем", каза Костова. Тя добави, че през последните месеци не е регистрирано замърсяване и няма пряка опасност за населението там.

Според служебния министър проверката на дейността на министерството е установила забавяне на някои обществени поръчки, но не са открити сериозни нарушения. В момента се работи в посока да не бъдат спрени европарите по въпросните търгове.

Тя  увери, че към момента няма проблем с обема на язовирите в страната и не се очаква предстоящият дъждовен сезон да доведе до наводнения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още