IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 3 март

08:20 | 03.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Втората (почти) магистрала
в. Капитал

В момента пътуването от София до границата с Гърция при Кулата отнема грубо около три часа. Когато мечтата на поколения летуващи се сбъдне и магистрала "Струма" бъде напълно завършена, пътят до заветните плажове на Бяло море ще отнема един час по-малко.

...Над ней Facebook се синей
в. Капитал

Ако беше град, Facebook в България щеше да е столица. Щеше да има два пъти повече население от София - 3.3 млн. души, без да се броят пенсионерите и децата. Щеше да расте с изумителни темпове, напук на демографския залез на България: в началото на 2013 г. там са били 2.5 млн. души, а в края на 2016 г. - вече са с 800 хил. повече.

Задава се фалстарт и с учебниците за 2-ри, 6-и и 8-и клас
в. Сега

След драмите около новите учебници за първи и пети клас, които така и не бяха подготвени навреме, фалстарт се задава и при втората "порция" нови книги - тези за втори, шести и осми клас. Възможно е учениците да ги получат дори в pdf формат, но те ще бъдат доставени за началото на новата 2017/18 учебна година, уверяват от просветното министерство след среща с Асоциация "Българска книга". Въпреки оптимистичната трактовка обаче отсега е ясно, че времето няма да стигне.

Банда е рекетирала германски инвеститори
в. Сега

Специализираната прокуратура съобщи за драстичен случай на изнудване на компания на германски инвеститори в България, занимаваща се със селскостопанска дейност. Организирана престъпна група от петима мъже е принудила управителя на фирмата миналото лято да даде парите от продадената продукция, а след това и да продаде техника на безценица на посочен от тях купувач.

Клади от тютюн край пътя за Гърция
в. Стандарт

Гъст дим от запалени клади с тютюн се изви над гоцеделчевското село Господинци в четвъртък преди обяд. Стотици тютюнджии от целия Неврокопски край се събраха на протестен митинг, организиран от Сдружение „Басма". Причините за гнева на местните стопани са две. Те са против начина на определяне на размера на националните доплащания за реколта 2016 г. по сортови групи. Негодуват и защото гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис" дължи пари на стотици производители. Настояват гърците да се издължат в най-кратки срокове, а не чак в края на месец май, както са заявили от дружеството на среща с кметове от региона.

Свещената вода бликва от Голямата базилика в Плиска
в. Труд

Реставрацията на Голямата базилика в Плиска е подновена. Първата задача е свещената вода да бъде отведена до ротондата, за да могат хората да си взимат от нея. Това обяви пред “Труд” директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Голямата базилика е най-големият християнски храм в Европа до XV век. Тя е майка на всички български църкви и на всички православни църкви в Източна Европа. Кладенецът там бе открит през 2015 г., а Божидар Димитров обяви водата в него за свещена. Според него баба Ванга предрекла, че България ще се оправи, когато се доизгради Голямата базилика и от кладенеца текне вода.

„Демакс“ ще отпечата и изборните книжа
в. Труд

След като беше одобрена от ЦИК за подизпълнител на печатницата на БНБ за отпечатване на бюлетините, „Демакс“ АД беше избрана за изпълнител и на обществената поръчка на Министерския съвет за изработка и доставка на книжа за парламентарния вот. Това стана ясно от решение на правителствената администрация от вчера, публикувано днес.

Конкурси за нови авиопревозвачи до Москва
в. 24 часа

Министърът на транспорта Христо Алексиев обяви два конкурса за авиокомпания, която да изпълнява полети от София и Варна до Москва. Сега за превозвач дотам е назначена само „България ер“. Възможността за нови компании се отвори след преговори с руската страна, при които е договорено увеличение на полетите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още