IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 март

07:35 | 07.03.17 г.
Преглед на печата за 7 март

Помага ли турското правителство на ДОСТ за изборите
в. Капитал Daily

От коалиция "ДОСТ" отрекоха да знаят за срещата на турския министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу с представители на изселническите дружества в Истанбул, на която той е обещавал еднократна амнистия (да не плащат глоби) за българските граждани от турски произход без документи за пребиваване там, ако се върнат да гласуват в България на парламентарните избори за ДОСТ.

Големите компании получават повече облекчения, отколкото плащат като данъци
в. Капитал Daily

В България корпорациите допринасят с повече данъчни плащания към бюджета, отколкото в други държави в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това показва докладът "Избягали данъци – кой плаща данък в ЦИЕ?" на неправителствени организации за региона, финансиран от ЕС. Но когато се разгледат най-големите по оборот компании в страната за 2015 г., изследването заключва, че тези фирми получават повече облекчения, отколкото изплащат под формата на данъци.

Армията отново започва подготовка за военно време
в. Сега

Министерството на отбраната (МО) планира приемането на редица документи, засягащи мобилизацията на граждани и отговорността на фирми и институции при война. Още до юни трябва да е готов План за привеждане на МО в готовност за работа във военно време. Целта е да започне ефективно да функционира системата за отбранително-мобилизационна подготовка. В момента тя работи на минимума си.

Над 30 милиона лева от програмата за бизнеса отиват за чиновници
в. Сега

Програма "Иновации и конкурентоспособност", която трябва да е насочена изцяло към българския бизнес, всъщност финансира щедро и министерства, агенции и големи инфраструктурни проекти. Схемата повтаря почти напълно тази от първия програмен период, когато милиони левове потънаха в писане на стратегии, анализи и други документи със съмнителен ефект. Сега в рамките на няколко години ведомствата ще вземат общо 30.3 млн. лв., за да подобрят работата си.

Новите учебниците ще са готови до 15-и септември
в. Стандарт

На 15-и септември новите учебници за 1-ви, 2-ри, 5-и, 6-и и 8-и клас ще бъдат по училищата. Това гарантира министърът на образованието Николай Денков. Там, където учебниците няма да бъдат в класната стая на 15-и септември, ще има материалите, които представят първите глави от учебниците, с които учителите да могат да започнат да преподават.Това каза още министър Денков.

Спешна помощ търси още 90 лекари
в. Стандарт

В столичната Спешна помощ всички сестрински и шофьорски места са заети, но има недостиг на лекари. Нужни са още 90 души, за да запълним необходимата бройка. Това заяви пред БНТ директорът на софийската Спешна помощ Георги Гелев. Той уточни, че има достатъчно линейки, но автопаркът вече е остарял.

1 400 000 бежанци в ЕС, само една трета от тях - сирийци
в. Монитор

Близо 1 400 000 мигранти са дошли в ЕС, сочат официалните данни на Евростат. Оказва се обаче, че сирийците сред тях са само една трета - 425 880, при положение че в общественото пространство именно те са вадени на преден план при дебатите за прием на бежанци от различните страни - членки на ЕС. 226 410 от мигрантите в рамките на съюза са афганистанци, 159 425 - иракчани, следват Нигерия, Пакистан, Сомалия и Ирак. Вълната, заляла Стария континент, от години предизвиква все по-ожесточени спорове на всички нива. От една страна Брюксел в лицето на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини настоява, че Европа има нужда от мигранти за своята икономика.

БАН разработва ново лекарство срещу рак
в. Монитор

Върху нови изследвания, лекарства и терапии за онкологични, сърдечносъдови, невро-дегенеративни, автоимунни заболявания работят учените от Института по молекулярна биология, съобщиха от БАН. Те се стремят да разберат молекулните механизми, определящи възникването, развитието или терапията на най-различни патологии, станали бич за съвременното общество. Най-новите разработки и научни постижения с реално приложение в области като биомедицина, екология, репродуктивна биология, археология, дизайн и изпитване на нови лекарствени препарати бяха представени от директора на Института по молекулярна биология “Акад. Румен Цанев“ при БАН доц. Ива Угринова.

Инвестиция в БГ имот носи повече пари от жилище в Европа
в. Труд

Имате спестени пари и сте решили, че искате да купите жилище с цел инвестиция? Чудите се дали да е в България или зад граница? Екип на “Труд” направи проучване в специализирани платформи за продажба на имоти и събра информация за няколко дестинации в Европа, които са атрактивни и предпочитани от повечето българи.

Ако и на вас, както на не малко българи, Германия ви се вижда като най-примамливата инвестиция, то удоволствието да притежавате скромен двустаен апартамент в центъра на Берлин с квадратура от около 50 кв. м ще ви струва 200 хил. евро. Цената за отдаване под наем на подобен имот е около 850 евро, което ще рече, че коефициентът на възвръщаемост на инвестицията от 200 хил. евро ще бъде 5,1% на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още