fallback

Г. Ангелов: Приоритет за България трябва да е повишаването на кредитния рейтинг

Страната ще може да търси повече инвестиции и да върви към по-висок икономически растеж, коменитра икономистът

21:58 | 07.03.17 г. 5

Приоритет за България трябва да е повишаването на кредитния рейтинг. Това коментира в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria икономистът от Институт „Отворено общество“ Георги Ангелов.

С увеличаването на кредитния рейтинг България ще има възможност да търси повече инвестиции и паралелно с извършването на нужните реформи да върви към по-висок икономически растеж. 

Ако погледнем платежния баланс, България има много пера, по които получава значителни средства, което от своя страна позволява диверсификация. "Като цяло притокът на средства в българската икономика е сравнително висок, дори имаме рекорден излишък по текущата сметка миналата година", коментира той.

Според икономиста това, което ще движи икономиката на България през 2017 г., са вътрешните инвестиции, финансирани от местния банков сектор. Наблюдава се събуждане на кредитната активност след прегледа на активите на банките, отбеляза Ангелов.

Трябва ли България да се присъедини към еврозоната и кои са пречките и рисковете – вижте целия разговор с Георги Ангелов на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 09.09.22 г.
fallback