IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 5 млн. лв. са нараснали задълженията на "Напоителни системи" за 8 месеца

Новото ръководство на държавното дружество е установило редица закононарушения при проверка, които ще бъдат дадени на Прокуратурата

17:43 | 09.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За осем месеца задълженията на „Напоителни системи“ ЕАД са се увеличили с около 5 млн. лева. Към 30.06.2016 г. те са били 29,5 млн. лв., а към 08.03.2017 г. са 34,4 млн. лв. За същия период несъбраните вземания са нараснали с около 4 млн. лева и от 13,5 млн. лв. са станали 17,2 млн. лв.

Това показват първите данни от проверката на дейността на бившия изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД, съобщават от дружеството.

Установени са и нередности, свързани с възнагражденията, получавани от Галина Панайотова като изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите. Според Търговския закон тя няма право да заема едновременно и двата поста. Въпреки това за шестте месеца, през които е управлявала държавната фирма, Панайотова е получила общо над 36 хил. лева.

Новото ръководство на държавното дружество е установило редица закононарушения в проверката си досега.

На 26.10.2016 година ТД „Големи данъкоплатци и осигурители“ на НАП съставя ревизионен акт, с който не признава правото на данъчен кредит и извършени разходи на дружеството по сключен договор с „НС Агро“ АД за общо 732 627, 74 лв. Този ревизионен акт не е обжалван от изпълнителния директор в определения 14-дневен срок.

Така не са защитени интересите на дружеството и му е нанесена вреда в размер на 732 627, 74 лв. С тази сума са увеличени задълженията на „Напоителни системи“ към НАП.

За главен счетоводител на „Напоителни системи“ от 26.07.2016 г. до януари 2017 г. се е разписвало лице, наето на граждански договори като консултант, за пет месеца са му изплатени 18 700 лв. В същото време това лице е държавен служител в Министерство на земеделието и храните, което означава, че е нарушен Законът за финансовото управление и контрол в публичния сектор.

Друг служител, отново на МЗХ, пък е получавал по 1500 лв. месечно и е взел над 6000 лева по граждански договор с „Напоителни системи“.

Проверката показва също, че умишлено е пропуснат срокът за подновяване на договорите за заем, сключени с Държавните горски стопанства за близо 7 млн. лв. Това може да доведе до образуване на нови изпълнителни и съдебни производства срещу „Напоителни системи“ с искане за незабавно възстановяване на дължимата сума.

Подписани са и споразумения за доброволно уреждане на отношенията между НС ЕАД и юридически лица по сключените борсови договори за покупко-продажба на черни метали. В рамките на тези споразумения са изплатени 71 хил. лв., въпреки че има заведен иск и  досъдебно производство.

След като приключи проверката, цялата информация за закононарушения ще бъде внесена в Прокуратурата.

Новоназначеният изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД е Снежина Динева.

Близо две години тя е оглавявала Административно-правна дирекция в дружеството, като трудовото й правоотношение е прекратено от предишния изпълнителен директор Галина Панайотова. Динева е възстановена на длъжността от 06.01.2017 година с Решение № 1908 на Районен съд – гр. София.

Припомняме, че от февруари Прокуратурата разследва за безстопанственост директори в "Напоителни системи". Образувано е досъдебно производство срещу ръководни лица, като обвинителите смятат, че дружеството е ощетено с над 800 хил. лева. Сигналът бе подаден от изпълнителния директор.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още