IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 март

08:25 | 11.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Осем страни в ЕС бият България по евтин бензин, а 9 - по цена на дизела
в. Сега

Горивата в България са сравнително скъпи и това изобщо не е мит. В 8 държави от ЕС цените на бензина преди начисляването на акциза и ДДС са по-ниски, отколкото в България. При дизела е същото - в 9 страни от Евросъюза той е по-евтин, преди да се включат данъците, които са за сметка на шофьорите. Данните са от европейския портал Energy.eu, който се поддържа от ЕК, и опровергават твърденията на едрия петролен бизнес, че автомобилните горива у нас са много евтини.

Градският съд в София отчете рязък спад на подслушването
в. Сега

Най-големият окръжен съд у нас - Софийският градски (СГС) - отчита сериозен спад в исканията и разрешенията за използване на специални разузнавателни средства (СРС). Това е записано в годишния му отчет за 2016 г., съобщи "Правен свят". През миналата година там са постъпили едва 312 искания, а са дадени само 147 разрешения. През 2015 г. исканията бяха над 1000, а разрешенията - 940.

Брюксел иска права да блокира инвестиции
в. Стандарт

Европейският съюз планира (ЕС) мерки за блокиране на "политически мотивирани" чуждестранни инвестиции, след като Германия, Франция и Италия призоваха да се действа срещу поглъщания в сектори, които биха могли да навредят на стратегическите интереси на Европа, съобщава Ройтерс. Предложението може да даде на Брюксел властта да контролира инвестициите в ЕС от стратегическо значение, от гледна точка на икономиката и сигурността.

Резистентност и към последно поколение антибиотици
в. Труд

Учените наблюдават у нас и в световен мащаб резистентност на микроорганизмите и към последни поколения антибиотици – цефалоспорини. Въпросните препарати се делят на пет генерации в зависимост от периода на създаването им. Най-голямата заплаха в България е масовото прилагане в болниците на трета генерация цефалоспорини. Това показват данни за консумацията на антибиотици през 2016 г. в страната, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) пред bБи Ти ВИ.

Експерти предупреждават, че проблемът с устойчивостта на микробите към различни антибиотици придобива плашещи размери. Вече наблюдаваме мултирезистентност на микроорганизмите към антибиотичните вещества, а те нямат аналог и решение на проблема не е измислено, обясни пред „Труд“ проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Газпром подаде иск срещу турски вносители на газ за преразглеждане на цената на синьото гориво
в. 24 часа

Газпром е подал иск срещу частни турски вносители на синьо гориво за оспорване на договорената му цена, съобщи руския газов холдинг, цитиран от ТАСС и БТА. През февруари 2017 г. Газпром експорт подаде отделни жалби в арбитражния институт на Стокхолмската търговска камара срещу Akfel Gaz Sanayi ve Ticaret A.S., Bati Hatti Dogalgaz Ticaret A.S.,Kibar Enerji A.S. за преразглеждане на договорни цени, посочва се в комюникето на Газпром.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още