IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 март

07:35 | 14.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

МВР купува 290 джипа за над 28 млн. лв.
в. Капитал Daily

Министерството на вътрешните работи (МВР) е обявило поръчка на 6 март за доставка на джипове на стойност 29.2 млн. лв. без ДДС със срок за подаване на оферти от едва две седмици. Процедурата е ускорена, като основният мотив, посочен в изявлението, е "сериозният миграционен натиск по българските граници, които се явяват и външни за ЕС". Всъщност истинската причина е изоставането в усвояването на финансовите средства, отпуснати от Европейския съюз (ЕС) - те трябва да са разпределени до 30 септември 2017 г.

Финансирането е част от 160 млн. евро, които ЕС отпусна от спешните фондове за справяне с бежанската криза.
Кратките срокове на поръчката имат за цел и да предпазят евентуално забавяне от обжалване в Комисията за защита на конкуренцията. "На избрания изпълнител ще е необходимо технологично време за изпълнение на поръчката, което е свързано с изработване, оборудване и доставка на голям брой автомобили", се посочва още в обявлението.

Хотелът Golden Tulip във Варна се продава за 15.2 млн. лв.
в. Капитал Daily

Бизнес хотелът Golden Tulip във Варна отново е обявен за продажба от частен съдебен изпълнител. Търгът се организира по искане на общината заради неплатени данъци на собственика "Керамична индустрия". Дружеството обаче има и други кредитори, сред които Обединена българска банка и "Хета асет резолюшън" (преди "Хипо Алпе-Адриа"). Началната цена, за която се продава имотът сега, е 15.2 млн. лв. Това е доста над последната оценка от 5.8 млн. лв., за колкото се предлагаше последно преди две години. Оферти се приемат до 10 април.

Здравното министерство е получило по две оферти за най-дефицитните ваксини
в. Капитал Daily

Няма да има дефицит на най-проблемните за имунизационния календар ваксини през последните години – петвалентните и шествалентните продукти, с които се имунизират бебетата и децата. Това потвърдиха от Министерството на здравеопазването. Според информация на "Капитал" от фармацевтичните компании за двете ваксини са подадени по две оферти – на двата световни концерна производители – GlaxoSmithKline и Sanofi Pasteur.

От решението на здравния министър става ясно, че процедурата по шест от осем обявени позиции в търга за ваксини е прекратена, тъй като производителите не са подали оферти. Става въпрос за поръчката за имунизационния календар, която д-р Петър Москов обяви в последния ден на управлението си, преди да предаде поста. Тя е на обща стойност 27.3 млн. лв.

Политиците бягат от случая с изгонените от Белене бежанци
в. Сега

Политиците не показват особена охота да бъдат въвлечени в нашумелия случай със сирийските бежанци, прогонени от Белене. Както и да се произнесат за местния католически свещеник Паоло Кортези, който беше отзован от България, след като получи смъртни заплахи, защото приюти имигрантите. Историята стигна и до София, след като миналия уикенд стотици граждани демонстрираха пред президенството в подкрепа на Кортези и призоваха държавния глава Румен Радев да защити отеца. Радев обаче не бърза и засега пази мълчание. От "Дондуков" 2 обясниха пред "Сега", че президентът подготвя позиция по въпроса, която ще оповести в близките дни.

Хората на социални помощи са намалели с 22%
в. Сега

Социалнослабите българи са намалели с впечатляващите 22% за една година. През 2016 г. социалните служби са изплащали помощи на малко над 48 500 социалнослаби, което означава, че близо 11 хил. души са отпаднали от подпомагането спрямо предходната 2015 г. Това сочи отчетът на Агенцията за социално подпомагане. През 2015 г. също имаше намаление, но само от 7 на сто. Преди това пък през 2014 г. бе отбелязан ръст от 10%.

От АСП отказаха да обяснят експертно на какво се дължи значителното намаление. "Като изпълнителна и единствено правоприлагаща администрация не сме в позиция да предлагаме коментари, изискващи аналитична компетентност от друго естество", отговориха пред "Сега" от институцията. Абсурдна беше и реакцията на социалното министерство, което отказа да коментира данните, защото били на друга институция, въпреки че агенцията всъщност им е подчинена.

Нов директор влиза в „Мини Марица-изток"
в. Стандарт

Един от водещите български учени в областта на геологията става член на Съвета на директорите на държавната компания „Мини Марица-изток" ЕАД. Доцентът по Геология и геоинформатика в МГУ „Св. Иван Рилски", София, Георги Айданлийски ще замени Николай Диков в ръководството на най-голямото въгледобивно дружество в Югоизточна Европа.

Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е взел това решение на 10 март. Включването на експерт от висока класа в ръководството на „Мини Марица-изток" ЕАД се налага от необходимостта да се повиши ефективността на дружеството, както и във връзка с огромните предизвикателства, пред които е изправена въгледобивната индустрия в България и ЕС, посочват от БЕХ.

3 пъти повече мераклии за убежище в България
в. Монитор

Почти 3 пъти е нараснал броят на подадените молби за убежище в България в периода януари 2012 г. - януари 2017 г. в сравнение с предишния отчетен период януари 2007 г. - януари 2012 г., показва справка на Комисията по предоставяне на убежища към президентството. Въпреки това подслон не е получил нито един от общо 141 кандидатствали граждани от 28 държави. За целия период е одобрена само една молба от 2013 г., но тя била отменена 2 години по-късно, а друга молба очаква решение през 2017 г. Останалите са отказани.

Русначета искат на лагер у нас
в. Труд

От руска страна има засилен интерес към детските лагери в България през първите месеци на 2017 г. Това заяви Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на среща с министър Стела Банкова по време на Международното изложение „INTOURMARKET-2017“ в Москва.

Изяли сме 12 хил. тона палмово масло в сиренето
в. Труд

Българите са изяли 25 т сухо мляко и 12 хил. тона палмово масло през миналата година. Това са количествата, които българските предприятия са внесли и използвали в производството на млечни продукти, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство САРА. Тенденцията е вносът на такива суровини да расте и въпреки че вложеното количество сухо мляко няма да достигне пика от 40 хил. т през 2013 г., ще се задържа на нива от около 25 хил. т, прогнозират от института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още