IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 март

07:40 | 21.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

"Девин" вече е собственост на Spadel
в. Капитал Daily

От 10 март белгийската Spadel е собственик на 100% от капитала на "Девин" в рекордно голяма сделка, която оцени българския производител на 120 млн. евро. Новият собственик купи мажоритарния дял от американския фонд Advent при оценка на бутилиращата компания от 11 пъти брутната печалба.

Няма кандидати за председател на Софийския районен съд
в. Капитал Daily

До края на работния ден в понеделник, 20 март, в деловодството на Висшия съдебен съвет (ВСС) не е постъпила нито една кандидатура за председател на Софийския районен съд (СРС). Тъй като днес изтича последният срок за подаване на номинации, ВСС ще трябва да вземе решение за нова процедура, което може да стане още на следващото заседание.

Жалба отново блокира поръчката за пречиствателната станция във Видин
в. Капитал Daily

Процедурата за изграждането на пречиствателната станция във Видин, която тече от 2014 г. насам и се превърна в цяла строителна сага, е възможно да се удължи за пореден път. След като първоначално строителството на съоръжението сериозно изостана по вина на избрания изпълнител и тя беше завършена едва на 20%, миналата година договорът бе прекратен и процедурата за довършването обявена отново.

Пострадалите от взрива в Хитрино завеждат искове за над 10 млн. лв.
в. Сега

Безпрецедентни искове за над 10 млн. лв. ще бъдат предявени от наследниците на жертвите и от всички пострадали от трагедията на гара Хитрино срещу превозваческите фирми "Булмаркет ДМ" ООД, "Булмаркет рейл карго" ЕООД и Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), съобщиха от шуменска адвокатска кантора за "Сега".

Още 155 млн. лв. тръгват към 20 общини за „безплатното“ саниране
в. Сега

Малко над 155 млн. лв. е следващият транш от парите за "безплатното" саниране, с който ще тръгнат плащания към общините по предвидените за обновяване блокове. Това става ясно от размяната на писма за наличния финансов ресурс между Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Българската банка за развитие (ББР), които работят по националната програма за енергийна ефективност на жилищните блокове.

Спешна сбирка при Радев за ситуацията с Турция
в. Стандарт

Президентът Румен Радев привика Сотир Цацаров, както и шефовете на всички служби. Реакцията на държавният глава е предизвикана от данните за намесата на Турция в изборите на 26 март, признаха за "Стандарт" от службите. 

Страх от съкращения в 20 завода в Европа
в. Стандарт

В началото на март френската PSA Group, производител на колите "Пежо" и "Ситроен", придоби от американската компания "Дженеръл Мотърс" (GM) бранда "Опел" и британската му версия "Воксъл" (Vauxhall). Сделката е за 2,2 млрд. евро. Тя превръща PSA Group във вторият най-голям производител на автомобили в Европа след "Фолксваген" с 16% пазарен дял.

"Убедени сме, че Opel/Vauxhall ще има значителен успех с наша подкрепа", коментира изпълнителният директор на PSA Group Карлуш Тавареш. С продажбата на заводите си "Дженеръл Мотърс" напуска европейския пазар.

3 от 4 жилища се купуват с ипотека
в. Монитор

Поне 3 от 4 жилища се купуват с ипотечен кредит, смятат столични брокери и финансови експерти. „Независимо дали се налага да се прибягва до теглене на заем за 10% или 20% от цената на купувания имот, много хора са принудени да го направят”, обяснява Тихомир Цаков от „Аристо”. Според него най-често за кредит се сещат, след като съберат някой лев и решат да купят нещо, но после се оказва, че парите не им стигат. 

„Много малко са купувачите, които са си направили точно сметката и знаят в детайли с какво разполагат. Същото важи и за хората, имащи необходимите пари, за да вземат избраното от тях. Това са основно купувачи от провинцията, предпочитащи да си осигурят сумата от продажба на други имоти”, смята брокерът. „Обикновено се тегли ипотека за нови или по-скъпи жилища”, пояснява той.

70 000 българи в чужбина за Великден
в. Труд

Около 70 000 българи ще изкарат Великден зад граница. 45 000 от тях ще посетят Гърция, 7000 отиват в Сърбия, 2500 в Македония, съобщи за „Труд“ Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Според неговите разчети над 200 000 ще пътуват в пределите на страната, част от тях по родните си места, други на почивка в хотел.

„90% от българите ще си останат в страната. Интересът към ски курортите е голям, в Банско свободните места за празника са кът“, коментира за вестника и Благой Рагин, председател на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още