IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 април

07:40 | 05.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Бизнесът на лотариите е скочил с 30% до 320 млн. лв.
в. Капитал Daily

Лотарийните игри продължават да са най-бързо растящата част от хазартния сектор в България. През миналата година бизнесът с билети се е увеличил с почти 30% и е около 320 млн. лв., показват изчисления на база платени данъци за 2016 г. Двете големи компании в сектора са "Национална лотария" и "Лотария България" и се контролират от Васил Божков. Те започнаха бизнеса преди три години и чрез активен маркетинг всяка година увеличават събраните от билетчета постъпления: ако приходите от този бизнес през 2015 г. се оценяваха на 250 млн. лв., година по-късно ръстът е с около 70 млн. лв. Извън двете дружества на Божков такъм бизнес, макар и малък, развива държавният тотализатор.

София започва два ремонта на трамвайни трасета
в. Капитал Daily

През 2017 г. в София ще започнат два ремонта на трамвайни трасета - на линиите 3, 4 и 18, които минават по ул. "Каменоделска" и на трамвай №7, който минава по бул. "България". Столичната община ще реконструира само част от маршрутите им, защото други части вече бяха ремонтирани в предишни години. За първия ремонт са предвидени почти седем милиона лева без ДДС, а за втория - 750 хил. лв.

МЗ се отказа от смени в борда на болница във Варна
в. Сега

Министерството на здравеопазването се отказа да сменя борда на директорите на варненската болница "Св. Анна". На общото събрание на болницата, свикано за да се смени съветът на директорите, все пак не бяха предприети планираните смени, тъй като собственикът - държавата в лицето на МЗ, реши да остави отговорността за тях на следващото редовно правителство.

Държавата държи мажоритарния дял в болница "Св. Анна", но дялове има и общината. Миналата седмица общинският съвет реши да упълномощи представителя си в борда Антоанета Цветкова да гласува "против" смените на общото събрание.

Президентът свиква парламента след Великден
в. Стандарт

Президентът Румен Радев най-вероятно ще свика 44-ия парламент след Великден, за да има яснота около възможното бъдещо управление на страната. Такива са очакванията и в партийните централни, и на "Дондуков" 2.

По конституция държавният глава трябва подпише указ за конституиране на 44-ия парламент. На първото заседание трябва да се избере председател. След това трябва да има консултации в президентството. Не е предвиден срок, в който бъде връчен първия мандат на ГЕРБ. Кандидатът за министър-председател обаче трябва да го върне изпълнен или неизпълнен в срок от седем дни след получаването му.

ТЕЦ-те ни ще работят и с новите правила на ЕС
в. Стандарт

ТЕЦ-те в България ще продължат да работят дори ЕС да затегне еко изискванията за големите горивни инсталации. Това става ясно от писмо на Европейската комисия, което е получено на 3 април в екоминистерството. В писмото ЕК потвърди позицията на министерството, че съществуващите инсталации, работещи при спазване на изискванията на действащото в момента законодателство, могат да продължат работа в съответствие с него. Това на практика решава проблемите, които биха произтекли от новите по-строги изисквания и биха довели до непосилни разходи или до преустановяване на експлоатацията на съответните централи, посочват от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още