fallback

Трайчо Трайков: България трябва да изложи исканията си към "Газпром" в срок

Според бившия министър цената за България трябва да е свързана с тази за Германия и разликата да е само в транзитните такси

16:14 | 09.04.17 г. 16

България не трябва да изпуска срока, поставен от Европейската комисия (ЕК) при преговорите й с „Газпром“, страните членки да изложат исканията си към руския газов гигант, предупреди в интервю пред БНР бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

Антимонополното разследване на ЕК срещу „Газпром“ вече е в заключителна фаза. Трайков очерта за какво трябва да настоява България.

„Срокът за това тече. Той беше седем седмици. Част от тях вече изтекоха и ще изтече, преди да има ново правителство. Но ефектът трябва да бъде – цените в България да са като в Германия – това е“, заяви Трайков.

По думите му цената за България трябва да е свързана с тази за Германия и разликата да е само в транзитните такси.

„Това означава 30-40%, че и повече, по-ниска цена за България“, каза той.

„Второто ни голямо искане трябва да е сързано с транзитните такси и третото искане трябва да е в посока на това доставките за България да продължат да минават по най-евтиното и късо трасе през Украйна и през Румъния“, обясни бившият енергиен министър.

В същото време той отхвърли като несъстоятелни аргументите на „Лукойл“, че само 4 от общо 118 данъчни склада с лиценз от Агенция Митници са техни. Според Трайков важен тук е мащабът, а не бройката.

„През 2011 г. 80% от складовите капацитети се държаха от две фирми. Сега 90% вече се държат само от една фирма. Тук говорим за капацитет на складовете. Отговорът малко е в жанра: Ние имаме много, обаче до нас има три сергии. Така че как така ние ще доминираме на пазара? Не е вярно“, заяви Трайчо Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:05 | 09.09.22 г.
fallback