IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 април

07:45 | 12.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Фондът на фондовете търси мениджъри за микрокредити
в. Капитал Daily

Държавният "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" откри първата си и дълго чакана обществена поръчка за избор на финансови посредници, които да предоставят микрокредити за стимулиране на предприемачеството и социалното включване. Търси се кой да управлява 50 млн. лв. от европрограма "Развитие на човешките ресурси 2014 - 2020 г". Заемите ще са между 5 хил. лв. и 48.9 хил. лв. и ще са за капитал на стартиращи компании, особено на лица от уязвими групи и социални предприятия. Крайният срок за подаване на документи от финансови институции е 15 май.

Поръчката е разделена на 13 обособени позиции, като един участник може да кандидатства за всяка от тях, но одобрение ще получи за максимум две. Парите от европрограмата ще се предоставят при нулева лихва, а посредниците ще трябва да осигурят частно съфинансиране в размер 20 или 30% от всеки заем в зависимост от вида кредитополучател.

Край Брезово отвори най-големият завод за пух на Балканите
в. Капитал Daily

Белгийският инвеститор Херман Верстапен, който е собственик и мениджър на "Даун криейтърс" АД (Down creators ), пусна в експлоатация най-големия завод на Балканите за производство на пух от патици и гъски. Той се намира край Брезово, а общата стойност на инвестицията е около 4 млн. евро.

ВСС нахално ще си раздаде тлъсти обезщетения
в. Сега

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) са на път да си раздадат огромни обезщетения по силата на превратно тълкуване на Закона за съдебната власт.

Според неговите разпоредби право на обезщетение при напускане на системата имат съдии, прокурори и следователи. Съдебните кадровици обаче смятат, че също имат право на до 20 заплати в края на мандата си, след като същият закон приравнява стажа им във ВСС с този в съдебната власт. На практика става дума за десетки хиляди левове, които те ще получат след края на мандата през тази година. Тези, които са били магистрати, вече са взели немалки обезщетения още когато са били избрани в съдебния съвет. В случая те трябва да им се приспаднат.

Проектът за "Парадайс тауър" стигна до областната управа
в. Сега

Сагата около издаването на разрешително за строеж на небостъргач на бул. "Черни връх" в София стигна и до областната управа. Няколко дни след като Столичният общински съвет позволи издигането на 215-метровата сграда до мол "Парадайс", двама от противниците на идеята за 55-етажна сграда точно на това място - Иво Божков и Марта Георгиева (ДСБ), внесоха сигнал до областния управител на София област Диана Тонова за незаконосъобразност на взетото от СОС решение.

Спас Русев влезе във "Виваком"
в. Стандарт

Бизнесменът Спас Русев е вписан в Търговския регистър като член на Надзорния съвет на "Виваком" , показа справка в търговския регистър. Процедурата бе забавена след дълга съдебна сага с Дмитрий Косарев, който оспорваше собствеността му над телекома. Търговският регистър е вписал като нови членове на ръководството на "Виваком" петима членове. Това са Спас Русев, Зено Алоис Майер, Божан Иванович, Бруно Дюшарм и Франц Хьоерхагер.

Пробутват румънско агнешко за българско
в. Монитор

Румънско агнешко се пробутва за българско в дните преди Великден. За това предупреди Димитър Зоров, председател на Съюза на млекопреработвателите и на говедовъдите. Той обясни, че животните се внасят живи от северната ни съседка и се колят на наши кланици, а след това се представят за родно производство. А то е с много по-лоши вкусови качества, труповете са кухи и са само голи ребра без месо, обясни още експертът. По думите му животните често се внасят незаконно, за което се плаща между 100 и 200 лв. на превозно средство.

Специалистът обясни, че това става с затворени бусове, в който се превозват по 100 агнета. При нелегалния импорт проблем има с документацията като липсата на пътни листа, освен това не се знае какъв е произходът на животните и дали те са здрави. Освен това много често агнетата се колят и в незаконни кланици, които са в граничните райони като Свищов и Шумен.

Курортите ни с полицаи от Румъния, Чехия и Полша през лятото
в. Монитор

Няколко хиляди чужденци ще си изкарват хляба това лято в морските курорти на България. Това съобщи във Варна служебният министър на туризма Стела Балтова. Тя посочи, че точният брой на назначените работници от чужбина може да стане известен по-късно от представителите на бизнеса или от социалното министерство. Министър Балтова подчерта, че наемането на чужденци не може да е решението с липсата на човешки ресурс за българския туризъм.

Гърция замрази проверките от април до октомври
в. Труд

Гръцките власти решиха да замразят за 6 месеца – от април до октомври, прилагането на по-строг граничен контрол за граждани от държави членки на ЕС. Решението идва само ден след като още 6 страни, сред които и България, поискаха разрешение за същото от Европейската комисия и Фронтекс – организацията на граничните полицейски служби. Смята се, че така по летищата и сухоземните пунктове няма да се образуват задръствания не само за Великден и Гергьовден, а и през целия летен туристически сезон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още