IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в България се понижават с 0,5% на месечна база през март

На годишна база инфлацията е 1%, показва финалното четене на данните на Евростат

14:00 | 19.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Потребителските цени в България през март се понижават с 0,5% спрямо февруари. На годишна база обаче инфлацията е 1%, показва финалното четене на данните на европейската статистическа служба Евростат.

Разминаването между тези данни и стойностите на НСИ на годишна база (1,7%) по всяка вероятност се дължи на факта, че Евростат използва т.нар. хармонизиран индекс за целите на коректното стравнение между държавите членки.

На годишна база през март най-ниските нива са регистрирани в Румъния (0,4%), Ирландия и Холандия (и двете с по 0,6%). Най- високите нива са регистрирани в Латвия (3,3%), Литва (3,2%) и Естония (3,0%).

Източник: Евростат

Като цяло годишната инфлация в еврозоната се забавя до 1,5% през март спрямо 2% през февруари.

За сравнение, през март 2016 г. инфлацията е била нулева. В същото време годишната инфлация в Европейския съюз е 1,6% през март 2017 г., като се забавя спрямо 2% през февруари. Година по-рано инфлацията е била 0%.

В сравнение с февруари 2017 г., годишната инфлация е намаляла в седемнадесет държави членки, останала е стабилна в шест страни и се е повишила в пет.

Влияние върху инфлацията в еврозоната оказват горивата за транспорта (+0,48 процентни пункта), горивата за отопление (0,11 процентни пункта) и зеленчуците (0,08 процентни пункта), докато телекомуникациите и пакетните почивки отчитат спад с 0,09 пр.п. всеки. При дрехите понижението е с 0.05 пр. п.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още