fallback

Д. Главчев: Замразяването на депутатските заплати може всъщност да ги повиши

ГЕРБ е категорично против ограничаването на изборните права на българи, където и да живеят, каза новият председател на парламента

09:36 | 20.04.17 г. 4

Ако замразим заплатите на народните представители на нивото от края на 43-тия парламент, трябва всъщност да ги увеличим. Това каза новият председател на Народното събрание Димитър Главчев в ефира на bTV.

Идеята за фиксиране на възнагражденията дойде от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Според новия шеф на парламента обаче това е популистко предложение и след по-задълбочен анализ се вижда, че заплатите биха се увеличили. Депутатските възнаграждения зависят от средното възнаграждение в обществения сектор през последното тримесечие, обясни Главчев.

ГЕРБ е категорично против ограничаването на изборните права на българи, където и да живеят, каза още той.

На въпрос в каква посока трябва да се променят изборните правила, Димитър Главчев обяви, че 2,5 млн. българи са поискали мажоритарен вот в два тура. 

Той призна, че не е много притеснен от новия си пост, защото беше заместник-председател в предишния парламент и го председателстваше по време на президентската кампания, когато Цецка Цачева беше кандидат на ГЕРБ. Той е категоричен, че и парламентът, и групата на ГЕРБ губят от това, че Цачева не влезе в 44-тото Народно събрание.

"Има много по-важни теми от тази за председателството ми. Именно първата точка, която ще предложа след малко в парламента. Предложението за изслушването на министри от служебния кабинет е подписано от всички парламентарни групи. Това е добър старт на 44-тото Народно събрание", посочи новият шеф на парламента.

Главчев беше избран със 157 гласа ,,за" и 81 въздържали се. От ГЕРБ са категорични, че той може да консолидира различните политически групи. Главчев ще има петима заместници - Цвета Караянчева от ГЕРБ, Валери Жаблянов от БСП, Нигяр Джафер от ДПС, Явор Нотев от Обединените патриоти и лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:23 | 11.09.22 г.
fallback