IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 април

07:40 | 21.04.17 г.
Преглед на печата за 21 април

Владимира Янева е осъдена и на трета инстанция
в. Капитал

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди в четвъртък присъдите, произнесени от Софийския градски и Софийския апелативен съд, и призна окончателно Владимира Янева за виновна, че е издавала незаконни разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо информационните масиви на МВР. Бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) получава условна присъда от една година затвор с тригодишен изпитателен срок. Присъдата означава, че тя няма да може да работи повече като магистрат.

ДАНС изгони четирима германци заради тероризъм
в. Сега

Четирима германски граждани са експулсирани от България заради подозрения, че са съпричастни към терористичната групировка, действаща на територията на Сирия и Ирак, съобщиха от ДАНС. Те са арестувани на пункта "Капитан Андреево" на 12 април при опит да преминат в Турция с влак от Букурещ за Истанбул. Един от тях е бил с чужд паспорт. Всички арестувани са имали забрана да напускат федералната република. Задържано е и непълнолетно момче, което отивало да се включи в терористична група в Сирия.

Журналистите в Европа масово са подложени на натиск
в. Сега

Психологическо насилие, натиск, цензура, заплахи и уронване на престижа са най-честите оплаквания на журналистите в 47 европейски държави според доклад на Съвета на Европа. Проучването е проведено сред 940 журналисти от април до юли 2016 г.

Около 69% са били подложени на натиск. Малко над 53% са се оплакали от обвинения за пристрастие, персонални нападки и заплахи. 50% от анкетираните са посочили, че са били заплашвани онлайн от конкретни групи хора, а 46% са получавали закани за физическа саморазправа. Почти една трета от журналистите са били жертва на физическа саморазправа в последните три години. От физическо насилие са се оплакали репортери предимно от Кавказкия регион и Турция, но има и единични случаи в държави от ЕС.

Вписването на фирмени имоти може да стане по-евтино
в. Сега

Да се въведе таван за таксите, които фирмите плащат към Агенцията по вписванията. Това предложение е записано в проект за промени в тарифите на агенцията, публикувани за обществено обсъждане. Тя е внесена от служебния премиер Огнян Герджиков. Идеята е таксите, които бизнесът плаща за вписване на актове и отчети, да не надхвърлят 1000 лв. Новите правила ще влязат в сила от началото на следващата година. Срокът за обсъждане е 14 дни, така че е възможно окончателното гласуване на тарифите да остане за новото правителство.

Дават рамо за развитие на индустриалните зони
в. Стандарт

Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов откри първото заседание на работната група към Съвета за индустриална стабилност и растеж в Министерство на икономиката. Обсъдените теми бяха с акцент върху насърчаване на инвестициите и проблемите, които индустриалните зони срещат в България, свързани със закона за енергетика, със законодателството, касаещо довеждащата инфраструктура до частните и държавните икономически и индустриални зони.

120 хил. сливат празниците в началото на май
в. Монитор

120 хил. българи се очаква да слеят предстоящите почивни дни между 1-ви и 6-ти май. Основно те пътуват в страната, като ходят при близки, роднини и приятели. Това каза за „Монитор“ Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. По думите му част от хората, които имат имоти за летни почивки, използват времето да ги подготвят за предстоящите ваканции. По данни на института общо около 540 хил. пътувания ще има по двата празника в началото на следващия месец. Голяма част от тях ще са насочени към различни краища на страната. Някои от пътуващите ще се насочат към Черноморието, защото вече се видя, че курортите работят успешно, обясни Драганов.

Спад на новото строителство в София
в. Труд

Строителството в София се свива с 0,54% през първото тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на 2016 г., показват данните на Националния регистър за ново строителство и реконструкции в България. Причината за това се дължи както на необичайно студената зима в началото на годината, така и на забавянето на издаване на разрешения за редица мащабни проекти в район „Младост“, обясняват експертите. Припомняме, че собственици на имоти и инвеститори в квартала протестираха неколкократно заради спънки от страна на кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още