IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 април

08:15 | 22.04.17 г.
Преглед на печата за 22 април

Президентът иска ревизия на договорите за оградата с Турция
в. Сега

Президентът Румен Радев поиска ревизия на договорите за строежа на оградата по границата с Турция. "Съществуват редица смущаващи факти относно договорите, според които се финансира двуредова ограда, но се изгражда едноредова. Ще настоявам истината да бъде изяснена", заяви вчера Радев в Хасково.

До този момент съмнения имаше единствено за цената - близо 200 млн. лв., както и около избора на фирмите строители. Държавният глава разполага с цялата власт да получи договорите, за които отговарят МВР и областните управители на Бургас, Хасково и Ямбол.

Уранът изплува и във водата на Велинград
в. Сега

След Хасково и Първомай увеличени стойности на естествен уран се появиха и във Велинград. В няколко водоснабдителни зони в града е констатирано завишение по показател естествен уран от 1.5 до 2 пъти над нормата, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик. Започва изключване на водоизточниците, при които има наднормени нива на метала, а ВиК ще търси алтернативно водоснабдяване. Прокуратурата в курортния град светкавично се самосезира и започва проверка.

От няколко години у нас е приета по-рестриктивна норма за допустимите стойности на уран във водата, припомни в парламента служебният здравен министър Илко Семерджиев. Преди това допустимото ниво е било 0.06 милиграма на литър, а сега е 0.03 милиграма на литър, т.е. подобно на повечето резултати в Хасково, и във Велинград уранът е в рамките на старите норми.

Авиокомпания внася жалба в ЕК срещу таксите на летище София
в. Сега

Ако българските контролни органи във въздухоплаването не обърнат внимание на жалбата на една от авиокомпаниите, които имат полети до и от летище София, тя ще отнесе сигнала до Европейската комисия. Това стана ясно вчера от думите на Йоханес Айндхаген, директор "Маркетинг" в нискотарифния авиопревозвач "Уизеър", който вчера съобщи, че е подадена жалба до Главната въздухоплавателна администрация (ГВА).

Компанията е атакувала решението на летищното ръководство от края на миналата година да изравни таксите, които плащат превозвачите. Полетите от стария терминал 1 и от новия терминал 2 се плащат по единна такса от 5.50 евро на пътник. Преди уеднаквяването таксата за по-модерния терминал 1 бе близо два пъти по-висока - 10.50 евро.

Таксите за коли според вредните газове
в. Стандарт

Всички превозни средства да плащат по-високи пътни такси при по-голямо количество отделен въглероден диоксид, предлага Европейската комисия. Така ЕК се стреми да намали въглеродния отпечатък от автомобилния транспорт, съобщи Ройтерс. Предложението, което все още не е окончателно оформено, за първи път ще определи общоевропейски принципи за пътните такси за автомобилите, включително таксата, която шофьорите трябва да плаща в зависимост от пропътуваната дистанция, посочват източниците на Ройтерс. Според един от тях предложението предвижда по-замърсяващите коли да плащат по-висока такса.

Посрещаме близо 600 круизни кораба този сезон
в. Монитор

Близо 600 круизни кораба ще акостират по българските морски и речни пристанища този сезон. Това показват данни на министерство на транспорта предоставени на „Монитор“. Голяма част от тях ще плават до Русе. Очакванията за тази година са посещения в крайдунавския град да достигнат 395, като с тях ще дойдат приблизително 40 хил. туристи. За сравнение през миналата година на „българската Виена“ акостираха 342 кораба. Повече от 170 посещения планират във Видин. По време на сезона година по-рано на пристанището акостираха 172 кораба или повече от 21 хил. туристи.

Полша увеличава капацитета на LNG-терминала си
в. Монитор

Полската компания Gaz System реши да започне работа за увеличаване на капацитета на терминала за доставка на втечнен природен газ в пристанището на Швиноуйшче, съобщи RNS. Съоръжението ще качи мощността си от 5 на 7,5 млрд. куб. м, на година. В най-скоро време ще бъде проведен търг за изпълнител на проекта за разширяване на терминала.

Първите доставки на втечнен газ в Полша бяха направени в средата на юни миналата година с наетия от Qatargas специален кораб Al Nuaman.

По-малко ябълки и череши заради студа
в. Труд

Необичайно студеното време през последната седмица е поразило овощните насаждения в страната. Става въпрос за площите с ябълки, круши, вишни и късните череши, съобщи за “Труд” Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България. Най-засегнати са стопаните в Североизточна България, както и в Кюстендилския район. Там, където студът е заварил овошките във фаза на цъфтеж, реколтата ще е нулева, защото пчелите не излизат при толкова ниски температури и няма да има опрашване, обясни Трифонов.

В Кирково строят аквапарк
в. Труд

В Кирково започват изграждането на голям аквапарк. Инвестицията е на стойност над 100 хиляди лева и се прави от местен бизнесмен. Собственикът на фирмата-инвеститор Асен Палов е категоричен, че цените няма да са високи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още