IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ са предложили на Деница Златева да остане на поста си

Златева е "набрала скорост", а различната й политическа принадлежност би била добър сигнал, според Томислав Дончев

11:03 | 22.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

ГЕРБ са предложили вицепремиерът от служебното правителство Деница Златева, която отговаря за българското председателство на Европейския съюз (ЕС), да остане на поста си и в редовното правителство, което предстои да бъде свормирано.

Това потвърди в предаването „Седмицата“ на Дарик радио Томислав Дончев, бивш вицепремиер в предишния кабинет на Бойко Борисов и член на изпълнителната комисия на партията.

Припомняме, че вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви от парламентарната трибуна, че Бойко Борисов й е предложил Златева, която е от БСП, да запази поста си, но Нинова е отказала.

Тя подчерта, че партията й не може да си сътрудничи с управляващото мнозинство, тъй като нямат допирни точки, но декларира готовност за подкрепа при решаването на важни въпроси.

Според Дончев Деница Златева е „набрала скорост“ и се справя добре на поста. Той подчерта, че смяната на лицата точно сега не би се отразила добре, а и различната й политическа принадлежност би била добър сигнал.

„Председателството е на България, а не на ГЕРБ, и към него имат отношение и други институции“, коментира той.

Томислав Дончев посочи, че коментарите на Корнелия Нинова не му харесват, защото показват „крепостно отношение“. Никой не е предлагал на г-жа Нинова, а на г-жа Златева, коментира той.

Що се отнася до вероятността ГЕРБ да не сформира ново правителство, Дончев посочи, че партията няма право да не състави кабинет. Според него това би се изтълкувало като предателство, тъй като с резултатите от изборите е получила задача, която трябва да реши.

Той не коментира други конкретни имена за бъдещия кабинет и подчерта, че сформирането му зависи от изпълнението на конституционните процедури, т.е. от президента. Според Дончев правителство може да има около 4 май, но ако процедурите се забавят, може да остане и за след Гергьовден.

В отговор на въпрос дали оттеглянето на Кристалина Георгиева като еврокомисар е нанесло политически щети на България Дончев отговори утвърдително. Според него друга личност, без значение колко е силна, не би могла да получи такъв отговорен ресор в Европейската комисия. Той обаче подчерта, че Георгиева все пак продължава да заема висок пост в друга международна институция – Световната банка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още