fallback

Главният прокурор предлага да се отчита пред депутатите на всеки три месеца

От ГЕРБ предлагат да отпадне блицконтролът над министрите, който досега беше всяка първа сряда на месеца

16:41 | 25.04.17 г.

Правната комисия в парламента да кани на всеки три месеца главния прокурор за изслушване относно прилагането на закона и дейността на прокуратурата. Tова е поискал самият главен прокурор Сотир Цацаров с писмо до председателя на Народното събрание (НС) и до временната Комисия за изготвяне на правилника за работата на парламента.

Обсъждането ще засяга и дейността на разследващите органи. В него ще се коментират законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с функциите на съдебната власт, резултати в борбата с престъпността и корупцията и др.

На практика по този начин ще бъдат изпълнени както препоръките от доклада за независим анализ, така и насоките от последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Осъществяването на тези препоръки е предпоставка и за засилен обществен контрол и информираност за дейността и проблемите на държавното обвинение, посочва главният прокурор в писмото си. Цацаров изрично подчертава, че говори само за прокуратурата и не предлага подобна отчетност и за върховните съдилища.

От сайта на временната комисия става ясно, че председателят ѝ Данаил Кирилов е включил предложението на главния прокурор в проекта за правилник на НС.

От ГЕРБ предлагат още да отпадне блицконтролът над министрите, който досега беше всяка първа сряда на месеца, но се дублираше донякъде с парламентарния петъчен контрол. Предложението на ДПС е сходно, но пък те настояват да не се провежда блицконтрол, ако отсъства министър-председателят.

Обединените патриоти пък внесоха предложение петъчният парламентарен контрол да не се излъчва по Канал 1 на БНТ. Те настояват традиционното препитване на министрите от трибуната на парламента в петък по обед да се излъчва по  БНТ 2.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:46 | 07.09.22 г.
fallback