fallback

Борисов и патриотите подписаха коалиционното споразумение

Лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер за трети път прие мандата за съставяне на правителство от президента, имената на министрите ще са ясни на 3 май

11:10 | 27.04.17 г. 12

ГЕРБ и "Обединени патриоти" подписаха коалиционното споразумение за съставяне на правителство. Още в 9,30 часа двете формации се срещнаха в парламента, за да парафират окончателно споразумението, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR. Заедно двете формации имат 122 депутати в 44-то Народно събрание от общо 240.

Ще бъде уточнена структурата на Министерския съвет, а според източници на телевизията ще има четирима вицепремиери, като най-вероятно един от тях ще бъде Красимир Каракачанов или Валери Симеонов. 

Конкретните имена на министрите и техните ресори обаче няма да станат ясни и днес. Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че назначенията ще бъдат обявени публично на 3 май.

Напрегната е обстановката в залата на парламента, след като се разрази горещ спор между ГЕРБ и БСП. Корнелия Нинова припомни на Цветан Цветанов факти от времето, в което беше вътрешен министър, а той я обвини за Пловдивския панаир. От БСП призоваха да бъде избран нов председател на парламента, след като Димитър Главчев също изпусна нервите си.

На днешното заседание депутатите трябва да решат и дали да замразят заплатите си. Според нагласите в залата това най-вероятно това няма да се случи. 

Междувременно лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер за трети път Бойко Борисов прие мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев на "Дондуков" 2, съобщи Dnes.bg.

Борисов е номинацията на най-голямата партия в парламента за министър-председател.

От своя страна президентът Радев каза, че възлага на излъчения за кандидат за министър-председател съставянето на правителство със свой указ от днес.

"Надявам се вие и вашите коалиционни партньори да излъчите убедителни кандидатури за министри. Вярвам, че ще отговорите с вашата управленска програма на най-насъщните очаквания на българите – сигурност, доходи, справедливост, законност", се обърна Радев към Борисов.

"Убеден съм, че опитът от миналото ще бъде ваш добър съветник", допълни президентът и пожела успех на лидера на ГЕРБ.

Очакванията са, че на 4 май новото правителство ще положи клетва, а служебното правителство с премиер проф. Огнян Герджиков ще отчете мандата си във вторник следващата седмица.

Последното заседание на служебния кабинет ще бъде сряда, 3 май. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:39 | 10.09.22 г.
fallback