IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 май

07:40 | 04.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Фонд финансира свързаната с България млада компания Clippings
в. Капитал Daily

Онлайн платформата за интериорен дизайн Clippings.com получи финансиране от 2.8 млн. паунда от европейския фонд за рискови инвестиции C4 Ventures. Макар и работеща на британския пазар, младата компания има поне три български връзки. Първо, един от създателите й - Адел Закут, живее и инвестира и в България. Второ, финансиране като бизнес ангел за проекта е осигурил Спас Русев. А инженерният екип на компанията е базиран в София.

Британската компания Clippings е основана през 2014 г. от младите предприемачи Адел Закут и Том Малори, които се запознават по време на обучението си по архитектура в университета Architectural Association School of Architecture в Лондон. Така те създават платформата Clippings.com, която помага на млади дизайнери, архитекти и брандове да продават продуктите си онлайн, прескачайки търговеца на дребно. Паралелно Закут създава и ресторанта за бургери Boom! Burgers в София, а преди години е създал и дигиталната агенция Despark. Закут е роден в Дубай, майка му е българка, а баща му е учил архитектура тук.

Хотел на "Понс" в Павел баня се продава заради дългове
в. Капитал Daily

Завършеният, но неработещ хотел "Княз Павел" в Павел баня е обявен за продажба от частен съдебен изпълнител. Земята заедно със сградите се предлага за начална цена от 6 млн. лв. Имотът е собственост на "Амбасадор мениджмънт", но търгът се организира заради дълг на свързаната "Понсстройинженеринг". Хотелът е използван като обезпечение за различни кредити, а справка в Имотния регистър показва, че в последните месеци са вписани няколко възбрани.

Срещу самата "Понсстройинженеринг" се водят множество дела за неплащане и неизпълнение на задължения по договори. В края на миналата година най-големият кредитор – държавната Българска банка за развитие, дори назначи свой управител в дружеството.

Отварят "портали" към частни имоти по оградата с Турция
в. Сега

Собственици на частни терени по границата с Турция вероятно ще търсят правата си в съда, след като се оказа, че оградата по граничната бразда е преминала през техните имоти. Става въпроси за ниви и горски фонд в община Капитан Андреево, област Хасково. Въпросните имоти продължават да са на българска територия, но са се оказали зад новата ограда.

За да решат проблема, от МВР смятат да слагат портали в оградата, за да може собствениците да стигат до имотите си. Отдавна е известно, че оградата минава през частни имоти, затова е абсурдно, че досега те не са отчуждени. За това докладва и областният управител на Хасково пред комисията по отбрана м.г.

Национална гимназия стана средно училище заради просветния закон
в. Сега

Новият просветен закон принуди варненската хуманитарна гимназия "Константин Преславски" да бъде преобразувана в средно училище. Досега тя имаше статут на национално учебно заведение. С новите правила такъв статут трудно се постига, отделно от това законът забранява прием на деца след 4-ти клас, какъвто гимназията осъществяваше. Единственият вариант училището да запази и класовете, и преподавателския състав, бе да се преобразува в средно. Решението бе взето най-напред от педагогическия съвет на школото, а след това и от варненския общински съвет.

Руски десант по селските къщи
в. Монитор

Руски граждани търсят безплатен дом в България, който да получат срещу стопанисване. Практиката за отдаване на къщи без наем съществува у нас през последните две години, като вече набира популярност и сред руснаците. „Чужденците могат ли да разчитат на това решение? От Русия съм и от дълго време мечтая да живея в България“, пита в групата „Имот под наем БЕЗ наем“ във Фейсбук Алексей Илин. Сънародничката му Таша също търси жилище без наем у нас, за което обещава да се грижи. 54-годишната жена планува да се засели в България със съпруга си веднага щом намери подходяща къща чрез „Имот под наем БЕЗ наем“. Част от 30 250 участници в групата са категорично против чужденци да заселват празни селски къщи.

Рекламираме България със спорт и хазарт
в. Монитор

България трябва да развива спортният и хазартният туризъм. Това е записано в Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 година, която публикувана за обществено обсъждане.

В документа е записано още, че продуктовата линия на спортния туризъм трябва да се развива в три направления. Това са тренировъчни продукти, а развлекателни спортни продукти и такива със събитиен характер. За да се разработи тази ниша, трябва да се усъвършенства и разнообрази съществуващата специализирана техническа база, предвижда стратегията. Освен това се посочва и, че освен обновяването на амортизираните съоръжения, е необходимо да бъдат изградени и нови.

Фискалният резерв стигна 12,6 млрд. лв.
в. Труд

12,6 млрд. лева стигна фискалният резерв към края на март, показват данните на Министерството на финансите за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за първото тримесечие на 2017 г.

Излишъкът в бюджета на касова основа е в размер на 1,05 млрд. лева и се формира основно от излишък в националния бюджет в размер на 983,6 млн. лв., докато при европейските средства е 74,5 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още