IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цецка Цачева: България разполага с добри закони, недосегаеми магистрати няма

Новият правосъден министър ще се срещне днес с тримата големи в съдебната система

10:46 | 05.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България има добри закони, които са хармонизирани с европейското законодателство, а с промените, които направихме в Конституцията и Наказателния кодекс, няма недосегаеми магистрати. Това заяви в ефира на Нова телевизия правосъдният министър Цецка Цачева. По думите ѝ обаче проблемът е как се изпълнява законът и дали се контролира неговото изпълняване.

Припомняме, че тя беше председател на Народното събрание по време на кабинета „Борисов 1“ и „Борисов  2“.

Новият правосъден министър припомни, че и тримата големи – председателят на Върховният касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор, подлежат на отчет пред Народното събрание.

Неслучайно бяха разширени контролните функции по отношение на тези магистрати, добави новият правосъден министър. 

Цачева призна, че днес ще има среща именно с тримата големи в съдебната система. „Предстоят разговори, което е съвсем нормално с оглед на поетия ангажимент от моя страна и да, днес ще пия кафе с тях. Тази моя дейност днес няма да остане скрита", обеща тя. Според Цачева срещите трябва да се водят по кабинетите и те да бъдат регламентирани.

Цачева отрече твърденията, че е обсъждано тя стане член на Висшия съдебен съвет. „Никога не е ставало дума за подобно нещо. Това е поредната порция от неистински новини. Предимството ми в новия пост е, че имам познания в тази област, както и в реформите в съдебната система", допълни правосъдният министър. 

"Гражданите бяха ни подкрепили така, че аз да заемам второто място в Плевен. В това няма драма,  така е в политиката – има от всичко, не е приятно, когато си загубил, но това дава нови възможности", каза още Цачева. "Гражданите на Плевен искат своя народен представител, който да е близо до тях, а моята програма преди не ми позволяваше да го сторя. Така че ги разбирам в избора", добави Цачева.

По отношение на референдума тя заяви, че „ГЕРБ ще постави на парламентарната маса темата с общественото допитване по начина, по който са гласували хората. „Ние ще изпълним тази своя заявка”, добави тя и отрече темата да е обсъждана с екипа на шоумена Слави Трифонов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още