fallback

Съд нареди на президентството да предостави стенограмите за КТБ

На срещата при Росен Плевнелиев не е обсъждана защитена от закона информация, мотивира се съдия Стефан Станчев

17:51 | 12.05.17 г. 5

Президентството е длъжно да предостави стенограмите от консултациите, проведени там през юни 2014 г., относно съдбата на Корпоративната търговска банка (КТБ), реши Софийският административен съд, съобщиха от правната институция.

Решението е от 10 май и може да се обжалва пред Върховния адмвинистративен съд. Президентството трябва да плати и 310 лева разноски.

Делото е по жалбата на А. Г. Ч. (Атанас Чобанов, главен редактор на сайта Биволъ, бел. ред.), който е получил отказ в края на януари от главния секретар на президентството.

На 29 юни 2014 г., девет дни след като КТБ беше поставена под специален надзор от централната банка, тогавашният президент Росен Плевнелиев покани главния прокурор Сотир Цацаров, управителя на БНБ Иван Искров, премиера Пламен Орешарски, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министри, политици, банкери и икономически експерти. По разкази на очевидци тогава е обсъждана "банкова ваканция", която предвиждаше затваряне на всички банки за една седмица.

Няма официална информация кой е направил предложението и какви са били коментарите.

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) на няколко пъти отказа да предостави стенограмата с мотива, че на срещата гуверньорът Иван Искров е изнесъл информация, която е „професионална тайна“.

Със същия аргумент преди по-малко от месец и президентът Румен Радев отказа да разкрие информацията на сатиричния седмичник „Прас-прес“.

“Правото да се търси и получава информация по чл. 41 ал. 1 от Конституцията обхваща задължението на държавните органи да осигуряват достъп до общественозначима информация”, мотивира се съдия Стефан Станчев.

На срещата на 29 юни 2014 г. “са обсъдени опитите за дестабилизиране на банковата система и необходимите мерки за гарантиране банковата стабилност на страната. Представен е анализ на ситуацията от управителя на БНБ. С риск от тавталогия тази мотивировка на оспорвания отказ не се вмества в афишираната „професионална тайна“, пише в мотивите.

"Консултациите при президента, проведени на 29 юни 2014 г., са се състояли именно във връзка с обсъждане на опити за дестабилизиране на банковата система и необходимите мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната, като на тях управителят на БНБ е направил анализ на ситуацията. Логично следва обществено значим въпрос, имало ли е заплаха за националната сигурност и ако е имало, защо тази стенограма не е класифицирана и с определено ниво на секретност", посочва съдията.

Според Стефан Станчев записите от срещите при президента не са защитена от закона информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
fallback