IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов фонд ще финансира ВиК проекти в малки населени места

Общините, които са против консолидацията, няма да ползват средства от фонда

12:37 | 16.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Нов фонд ще финансира с пари от бюджета ВиК проекти в малките населени места и в общините, които са останали не по свое желание извън водните асоциации. Това съобщи на конференция за ВиК индустрията регионалният министър Николай Нанков.

Средствата ще ползват общините в „белите петна“, които не отговарят на критериите за еврофинансиране за ВиК проекти. Достъп до финансирането ще имат и населените места в области, в които водните дружества не са обединени и по тази причина също нямат достъп до програма „Околна среда“.

Но общините, които са против консолидацията, няма да ползват средства от фонда, а само тези, които са извън водните асоциации не по свое желание, стана ясно от думите на министъра. 

На базата на обективни критерии ще се реализират най-спешните и неотложни проекти, уточни той. 

Регионалното министерство и Министерството на финансите работят в момента по създаването на фонда.

Нанков припомни, че ВиК е един от най-недофинансираните отрасли. 45-50% от нужните инвестиции в сектора ще дойдат от програма „Околна среда“, Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Нужните инвестиции обаче надхвърлят 11 млрд. лв.

Според Нанков трябва да бъде създаден механизъм, който да гарантира, че инвестициите в сектора ще се възстановят от ВиК операторите, но в същото време водата ще бъде на социално поносима цена.

"Факт е, че в някои области сме на горната граница на социалната поносимост - Монтана, Търговище, Добрич", каза Нанков. Затова там цената може да расте единствено при повишение на доходите на населението. В други области пък цената е в пъти под социалната поносимост. 

"Инвестициите трябва да се правят не само през цената, затова в момента Световната банка ни консултира за създаване на механизъм за повече инвестиции при минимално отразяване върху цената на водата", допълни той. 

Той очаква в областите, за които се разработват прединвестиционни проучвания, които са задължително условие за кандидатстването по програма „Околна среда“, да имат в края на 2017 година разработени формуляри за кандидатстване.

Същинското строителство може да започне през 2018 – 2019 г., с изключение на ВиК Смолян, където реалните дейности може да започнат тази година.

Към 15 май само за сектор „Води“ са обявени 10 процедури на обща стойност 866 млн. лева по оперативна програма „Околна среда“ 2014 - 2020. Сключени са 20 договора за общо над 602 млн. лева, или една трета от бюджета за води в програмата, съобщи министърът на околната среда Нено Димов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още