IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Площите с рапица в България достигнаха близо 200 хил. хектара

Продукцията се изнася предимно за Германия

15:58 | 22.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Отчита се силно развитие на производството на рапица в България, като само за десет години площите нарастват от 15 хил. хектара на близо 200 хил. ха. Продукцията се изнася предимно за Германия. Това заяви зам.-министърът на земеделието д-р Цветан Димитров на среща с представители на Комисията по прехрана и земеделие при германския Бундестаг, която се проведе в агроминистерството.

Д-р Димитров запозна германската делегация със състоянието на аграрния отрасъл в България, като обясни, че в последно време той се развива динамично.

Обществото има нови изисквания спрямо хуманното отношение към животните, каза още зам.-министърът. По думите му през следващите две години ще се работи активно в тази посока.

„Българското земеделие е експортно ориентирано и външнотърговското салдо е положително. У нас се произвежда почти четири пъти повече зърно, отколкото се потребява, и близо 70% от износа е предназначен предимно за страните от ЕС“, обясни още той, цитиран от пресцентъра на агроминистерството.

За животновъдството в България той заяви, че през последните десет години има трансформация от млечно към месодайно говедовъдство. Овцевъдството също е традиционен сектор, като в България се отглеждат около 1,5 млн. овце.

В новоприсъединилите се държави в ЕС се наблюдават сходни проблеми в областта на безопасността на храните, каза Фридрих Остендорф, заместник председател на Комисията по прехрана и земеделие. В тази връзка той очаква с интерес дебатите за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още