IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Драганов: Близо 190 лева ще струва седмица детски лагер на морето

Това лято се очаква в България да почиват близо 4 хил. деца от Русия

09:40 | 01.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Децата в България ще летуват основно в градски лагери по различни програми, като тези по морето ще струват близо 190 лева. Това коментира пред БТА Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Според него това лято се очаква в България да почиват близо 4 хил. деца от Русия. Голяма част от тях ще почиват в центъра в Камчия. Очаква се да са пълни и базите в Кранево, както и екстремните или скаутски училища в планините. Затягането на режима на лагерите в Русия и намаляването на броя им не се очаква да доведе до ръст на интереса на руските родители да пращат децата си на почивка у нас, коментира още експертът. 

Засега няма интерес към ученически лагери в България от други страни от Източна Европа, каза Драганов, като допълни, че има специална програма за ученици от Великобритания, които летуват у нас.

По-голяма е частта на студентите, които посещават България по различни програми, свързани с теренни наблюдения, научна дейност и археологически разкопки. На годишна база броят им достига 2 500 души. 

По думите на Драганов от възможността за лагери се възползват главно деца в България, които нямат баба и дядо на село, а родителите им нямат възможност за отпуск.

Обикновено тези лагери са средно за около 14 дни.

Училищният психолог Ваня Георгиева коментира за БТА, че най-добрата възраст, в която трябва да започне постепенното формиране на самостоятелност, е пети клас. Това е и най-подходящият период, от който можем да помислим дали вече не е време да дадем свобода на детето за по-дълго отсъствие от дома за участие в летен лагер например. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
не е, или поне не е за повечето хора, сега като ходиш на море не ходиш с една кофа домати и 3 живи кокошки... въпреки че за бедни селяни като теб може още да важи, все пак си изпратил децата на гурбет за да има кой да те гледа като одъртееш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Почти същото, като 14 лв. за 3 седмици през 1975 г. - това с включено пътуване до и от... После, що не се раждат деца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още