IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без лимити за някои клиники при засилен контрол предлага здравният министър

По определени показатели здравеопазването ни е отличник, каза проф. Николай Петров

10:20 | 06.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За да се справят болниците с дълговете, трябва да се намерят приходи и да се оптимизират разходите без да пада качеството. Това е решението за всички лечебни заведения, коментира здравният министър проф. Николай Петров пред Нова телевизия.

Това е работещ модел, който приложихме във ВМА, ще се опитаме да го мултиплицираме, каза министърът.

Той посочи, че болниците трупат дългове, защото има лимити от Здравната каса, а в същото време лечебните заведения нямат право да върнат пациент по закон, особено ако е спешен. Трябва да бъде разписано кой е спешен пациент, защото при лечението им няма лимит и се трупат дългове, каза още проф. Николай Петров.

По думите му има някои структуроопределящи болници, които не би трябвало да имат лимити. Петров обаче предупреди, че ако бъде премахнат лимитът, и контролът трябва да е много добър.

Здравният министър посочи, че за да успеят болниците да компенсират загубите от бюджета си трябва добър мениджмънт. 

Най-доброто решение за болниците е да се премахнат лимитите за някои клиники, но при драконовски контрол, категоричен е Петров. Той допълни, че не може всички пациенти да се поставят под общ знаменател.

По определени показатели здравеопазването ни е отличник, а по други показатели оценките са слаби. Трябва да се идентифицират проблемите и да се подобри това, което не е наред, смята той.

България има добре развита болнична система, която е оборудвана с модерни технологии. Имаме и лесен достъп до лекари специалисти на европейско и световно нивокоментира проф. Николай Петров.

В добре работещите болници заплатите на лекари са високи, а в заведенията със слаби резултати и възнагражденията са по-ниски, посочи министърът.

По думите му обаче трябва да се помисли какво стои зад лошото отношение на обществото към лекарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още