IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 юни

07:59 | 08.06.17 г.
Преглед на печата за 8 юни

Заводът за авточасти на "Теклас" ще расте с 20 млн. евро от ЕБВР

В. Капитал Daily

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска 20 млн. евро заем на "Теклас България" за разширяване на производството на авточасти в Кърджали. Финансирането е за четвъртия завод на компанията в града, който се изгражда от началото на годината. Планът на собственика - турската Teklas Kaucuk, е новото предприятие да заработи до края на годината. Дружеството изгражда и научноизследователски център, който ще е готов до края на юни. Малка част от заема на ЕБВР ще се използва за ремонт на завода на групата в Сърбия, съобщиха от финансовата институция.

Българското поделение на Teklas расте много бързо през последните години: приходите му са над 265 млн. лв, заетите - 2000. До два месеца компанията ще отвори също производствени бази в Крумовград и Момчилград. А отскоро има и нов клиент - американската Tesla. Проектът на "Теклас" включва изграждане на нова производствена база на два етажа с обща площ 20 хил. кв.м. "Това ще доведе до разширяването на всички дейности", каза пълномощникът на изпълнителния директор Георги Георгиев.

Гръцката Piraeus ще продаде българската си банка

В. Капитал Daily

Гръцката Piraeus Bank се разделя с бизнеса си на Балканите, който включва и едноименната банка в България. Това заяви пред журналисти главният изпълнителен директор на институцията Христос Мегалу, цитиран от електронното издание Ekathimerini. Решението засяга както банковото поделение в нашата страна, така и тези в Румъния, Сърбия, Албания и Украйна, а и други нестратегически активи на групата в региона. Целта е да се свие портфейлът от лоши кредити, както и да се генерира ресурс за дейността на основния й пазар - Гърция, където Piraeus е най-големият кредитор по размер на активите. От изказването на Мегалу става ясно, че плановете на банката са продажбите да приключат до 2020 г.

Ако това се случи, трета банка с гръцки капитали ще смени собствеността си. Дотук това стана с клона на Алфа банк, който бе погълнат от Пощенска банка, а до дни се очаква и в ОББ да влезе белгийски акционер.

Развиват туризма с нови правила

В. Труд

Министър Николина Ангелкова предложи за обсъждане пред големите инвеститори в бранша, обединени в Националния борд по туризъм (НБТ), редица промени в Закона за туризма, които ще доведат до изцяло нови правила в сектора. Това стана на Четвъртия конгрес на сдружението, който събра на едно място в София власт, бизнес и експерти.
Ангелкова представи нормативни стъпки, които трябва да повишат качеството на услугата и да прецизират дейностите в сектора.

Сред тях е идеята за премахване на Института на прекатегоризация на хотели и ресторанти, пред който сега на всеки 5 г. бизнесът презаверява куп документи. Предлага се засилване на контрола по оста, чрез създаването на туристически инспекторат към министерството, който да има регионални звена, както и сформиране на Институт за отнемане на звезди.

МОН предлага уседналост за приема на първолаци

В. Сега

Просветното министерство ще предложи да се въведе принцип на уседналост при приема на първолаци. Това ще стане другата седмица на среща с общините, на която ще се дискутира промяна в правилата за прием в първи клас, съобщи министър Красимир Вълчев след блиц контрол в просветната комисия.

Така родителите ще трябва не просто да имат адресна регистрация в близост до училището, както е сега, а да докажат, че са на този адрес от определен период от време. Личното мнение на министъра е, че периодът на уседналост трябва да е повече от 1 г., но колко точно ще бъде, ще се изясни при дебатите.

Вдигането на съдебните такси срещна отпор в НС

В. Сега

ГЕРБ засега остава сама в опита си да вдигне драстично съдебните такси при обжалване на административни актове. Това стана ясно след заседание на парламентарната правна комисия, на което бяха одобрени на първо четене поправки в Административнопроцесуалния кодекс, предложени от ГЕРБ. Искането им за повишение на таксите срещна съпротивата на партньорите им от "Обединени патриоти", опозицията, омбудсмана Мая Манолова и представители на бизнеса.

Сега по различните дела по АПК се събират такси в размер между 10 и 50 лв. От ГЕРБ искат предварителната такса при касационно производство да стане 90 лв. за граждани, еднолични търговци, държавни и общински органи. Ако се жалва организация, сумата скача на 450 лв. По дела с определяем материален интерес се въвежда пропорционална такса. Вносителите смятат, че увеличението е "съвсем умерено" предвид "прекомерно ниския им размер" сега. Членовете на правната комисия се обединиха, че увеличение трябва да има, но не в предложения размер.

Развиват индустриалните зони във Видин, Стара Загора, Бургас и Божурище

В. Стандарт

Премахване на административната тежест за бизнеса и гражданите и повишаване на конкурентоспособността и подкрепа на малките и средни предприятия. Това са част от основните приоритети на Министерство на икономиката, стана ясно от думите на министър Емил Караниколов по време на изслушване в парламентарната комисия по икономика и туризъм, където представи екипа си. Министър Караниколов посочи, че развитието на индустриалните зони също бъде приоритет за него и екипа му. Според него зоните във Видин, Стара Загора, Бургас и Божурище са важни и ще бъдат доразвити.

Чужденци завличат гурбетчии с кухи БГ фирми

В. Монитор

Чужденци регистрират кухи фирми у нас, с които командироват българи в чужбина, а после не им плащат. Отваряйки фирми тук, те пестят от ниски осигуровки, обясни пред „Монитор“ Галя Кабаджова от Главна инспекция по труда (ГИТ). Освен това чужденците си осигуряват евтина работна ръка, избягвайки посредническите агенции за работа в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още