fallback

Правителството даде още 28 млн. лв. за ремонта на НДК

Осигуряването на средствата е за сметка на централния бюджет

15:36 | 08.06.17 г.

Кабинетът отпусна допълнителни 28 млн. лв. за ремонта на НДК заради нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС). Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Първоначално поисканата сума е била 36 млн. лв., но анализ показал, че няма възможност средствата да бъдат отпуснати.

Припомняме, че само преди година бяха отпуснати 17 млн. лв. за ремонт на сградата. 

С решението на Министерския съвет е предложено увеличаване на капитала на НДК срещу увеличаване дела на държавата като едноличен собственик на капитала. Увеличаването ще се формира от парична вноска в размер на въпросните 28 млн. лв.

Предвижда се плащанията да се извършват на три етапа – 40 на сто до края на второто тримесечие; 30 на сто до края на третото тримесечие и 30 на сто до края на четвъртото тримесечие на 2017 г. Осигуряването на необходимите средства по бюджета на министерството е за сметка на централния бюджет.

Парите ще бъдат разпределени по четири направления. 

До 7 млн. лв. с ДДС ще отидат за обезпечаване на цялата стойност на вече сключените договори, тъй като предходното увеличаване на капитала на НДК със 17 млн. лв.,  направено през 2016 г., е недостатъчно за покриване на плащанията по тях.

12 млн. лв. ще бъдат дадени за провеждането на обществена поръчка за Единна хомогенна глобална система за сигурност.

1,8 млн. лв. с ДДС, която се отпуска за допълнително озвучаване и за оборудване на международния пресцентър в НДК. В досегашния договор това не е било предвидено, поясни ресорният министър Лиляна Павлова, цитирана от БТА.

Четвъртото направление е „доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на конгресно-конферентна техника“.

Ремонтът на НДК трябва да приключи до 30 октомври, каза още Павлова и допълни, че ще се прецени дали в бюджета за 2018 г. ще са нужни допълнителни средства за Председателството. 

Още по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:11 | 08.09.22 г.
fallback