IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ежедневно се увеличават площите със съхнещи иглолистни гори

Най-застрашени са горите под 700 м надморска височина на възраст 20-60 години

15:55 | 08.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проблемите със здравословното състояние на иглолистните гори се задълбочават и площите със съхнене се увеличават ежедневно, съобщи Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). 

Това налага спешни съвместни действия от всички заинтересовани страни -  собственици и държавни институции, заяви изпълнителният директор на Агенцията инж. Григор Гогов на среща с регионалните дирекции по горите в присъствието на агроминистъра Румен Порожанов.

Тревожната тенденция е с различна интензивност и се наблюдава предимно в горите под 700 м надморска височина на възраст 20-60 години.

В съобщението се казва, че ИАГ е реагирала незабавно на възникналия преди година и половина проблем, свързан със съхненето на иглолистните култури. Вече са проведени съвместно с Института по гората и Лесотехническия университет обследвания в засегнатите райони, като е решено приоритетно да се усвоява увредената дървесина.

Участниците в срещата са поискали съдействие от всички собственици, както и облекчена административната процедура за усвояване на изсъхналата дървесина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още