fallback

Добрев: Газопровод от Русия до газовия хъб във Варна няма да има

Търсят се възможности за развитие на газопреносната мрежа за транзитиране на по-големи количества синьо гориво към Европа

13:28 | 11.06.17 г. 9

България не обсъжда с „Газпром“ вариант, при който тръба от Русия да доставя газ до газовия хъб във Варна. Това коментира пред БНР председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

Този вариант много трудно ще отговори на изискванията на Европейската комисия (ЕК), обясни Добрев.

Той припомни, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер подписаха пътна карта, според която България и Русия ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, като се отчитат правилата на Европейския съюз (ЕС).

В тази връзка Добрев обясни, че се търсят възможности за развитие на газопреносната мрежа за транзитиране на по-големи количества синьо гориво към Европа. Целта на България е да поеме излишъка от газ от Турция след завършването на „Турски поток“, допълни той.

„По-скоро се съобразяваме с изграждащите се вече газопроводи, за да запазим ролята на България като страна, която транзитира газ“, коментира Добрев.

Той посочи, че разклонение на „Турски поток“ до Варна също няма да отговори на изискванията на ЕС, защото това би било проект, резервиран изключително за производител на газ.

Що се отнася до АЕЦ „Белене“, Делян Добрев коментира, че още миналата година е трябвало да започне приватизацията на проекта. Ако процедурата се провали, ще се мисли или за изграждане на допълнителни блокове на АЕЦ „Козлодуй“, или за продажба на оборудването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 11.09.22 г.
fallback