fallback

БСП иска стратегически преглед на системата за сигурност и отбрана

Партията иска да бъде отменена реформата "Бъчварова" в МВР и да се приемат нови закони за вътрешното министерство, за отбраната и резерва

19:05 | 11.06.17 г.

БСП иска стратегически преглед на системата за сигурност и отбрана, Министерството на вътрешните работи (МВР) и службите. Това е казала на пресконференция след семинара на парламентарната група на партията председателят й Корнелия Нинова, съобщава пресцентърът на формацията.

Тя е обявила, че социалистите имат и предложения за конкретни решения, обсъдени с експерти по националната сигурност. Сред тях е актуализиране на стратегията за сигурност до края на септември, защото през октомври вероятно ще започнат бюджетните процедури за догодина.

Нинова е подчертала, че има обща нагласа да бъде отменена реформата "Бъчварова" в МВР и приет нов закон за Министерството. Според нея има нужда и от нови закони за отбраната, за резерва, промяна в закона за вероизповеданията, който да забрани външното финансиране на религиозните общности. Левицата готвела свои предложения за тях.

Лидерът на социалистите е припомнила, че много се говори за недокомплект в двете силови министерства и в службите и има доста спекулации за проведения Консултативен съвет по национална сигурност при президента Румен Радев. По думите й тези противоречия и проблеми ще бъдат решени, ако има парламентарно съгласие за спешно актуализиране на бюджета за тази година със сумите, необходими за минимум 1 000 нови служители в МВР и 6 хил. в Министерството на отбраната.

Корнелия Нинова е уточнила, че на Коснултативния съвет двамата ресорни министри са направили финансова обосновка колко ще струва това.

Във външната политика и в контекста на националната сигурност парламентарната група на "БСП за България" предлага да има нова стратегия с акцент възстановяване на присъствието на България в Близкия изток и Северна Африка, включително възстановяване на дипломатическите служби там. 

"От изказването на министъра на отбраната на Германия разбираме, че идеята, която Борисов лансира за обща армия, няма да стане, но обсъдихме възможността за Европейска служба за сигурност, която да бъде оперативна, да дефинира общите заплахи, да планира, организира и координира превенцията и противодействието самостоятелно и с участието на отделни служби за сигурност на страните-членки на ЕС", съобщила е още Нинова.

Предложението е централата на тази служба да е в Брюксел и тя да има регионални звена в държавите членки на ЕС. Основната им задача трябва да е защита границата на ЕС, антитероризъм, миграция, борба срещу наркотрафика и контрабандата и други, коментирала е тя.

Нинова смята за недопустимо политическият елит на България непрекъснато да увеличава средствата на Националната служба за охрана за собствена охрана и сигурност, като в същото време пренебрегва сигурността на българските граждани, посочва се още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:56 | 12.09.22 г.
fallback