fallback

За смисъла от разсекретяването на стенограмата за КТБ

Политологът Румяна Коларова и журналистът Мирослав Иванов в коментар за срещата на политическите лидери при президента през юни 2014 г.

11:08 | 12.06.17 г. 6

12 дни преди срещата при президента за КТБ (през 2014 г. - бел. ред.) е взето решение за предсрочни избори. Това каза пред Bulgaria ON AIR Румяна Коларова, политолог и секретар на президента тогава Росен Плевнелиев.

Коментарът е по повод разсекретената стенограма от срещата на политическите лидери при Плевнелиев на 29 юни 2014 г. - девет дни след като КТБ беше поставена под специален надзор от централната банка.

След решението за предсрочни избори се случва банкова криза, подчерта политологът. По думите й трябва да се замислим дали това не е сценарият, през който преминахме през 1997 г. - преди да подаде оставка Жан Виденов, имаше банкова криза.

Консултациите при президента са свикани именно за да не се повтори този сценарий, смята тя.

Журналистът Мирослав Иванов е категоричен, че има смисъл от разсекретяването на стенограмата, което се случи след дълга битка.

„В стенограмата виждаме хамалския стил на разговор, който дължим на настоящия премиер. Начинът, по който се води консултацията, показва, че институциите в държавата категорично не работят", коментира журналистът.

Той допълни, че банковата криза е резултат от липсата на надзор.

От срещата става ясно още, че медиите могат да убият не само една банка, а да сринат цяла банкова система, коментира Коларова.

Междувременно тогавашният финансов министър в правителството на Пламен Орешарски Петър Чобанов заяви пред Нова телевизия: „Категорично не е било решено да се фалира КТБ. На срещата за банковата система, чиято стенограма беше разсекретена, се обсъждаше какво правим, за да спасим системата и самата банка”.

Според него от стенограмата става ясна политическата среда, в която са се вземали решенията тогава. „Ситуацията е изострена, а политическата емоция взима своя връх. 15 пъти се иска и моята оставка”, каза Чобанов.

Той добави, че ако тогава си е бил подал оставката, е нямало кой да свърши практическата работа, а тя не е била лесна. „За шест часа получихме разрешение от Европейската комисия за държавна помощ за цялата банкова система”, аргументира се бившият финансов министър.

По думите му причината за фалита на КТБ е, че огромна част от кредитите са били необезпечени.

Чобанов заяви още, че е имало предложение да се спаси банката, но не е имало политическо съгласие това да се направи.

"Тогава се опитахме да отделим добрата част от банката, но нямаше политическо съгласие. Ние искахме една част от банката да продължи да функционира. Жизненото и виталното трябваше да продължи да съществува", смята той.

На въпрос защо никой не иска да разбере кой е откраднал 3,5 млрд. лева от банката, той отговори, че който е предизвикал този капиталов недостиг, е откраднал парите. „Да видим какво ще каже съдът”, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:39 | 11.09.22 г.
fallback