fallback

Анализатори призовават България да не допуска мажоритарната избирателна система

Във Франция тази система доведе до тотален крах, каза Михаил Константинов

12:00 | 14.06.17 г. 2

България не трябва да допуска мажоритарната избирателна система, заяви социологът Андрей Райчев пред Bulgaria ON AIR. Той и математикът проф. Михаил Константинов обясниха защо според тях промяната не е добра за страната.

Вчера комисията по правни въпроси прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен на 10 май 2017 г. от Цветан Цветанов. „За“ проекта за промени гласуваха 12 народни представители, а 10 бяха „против“. 

Законопроектът предвижда промяна на изборната система при избори за народни представители от пропорционална към мажоритарна, като управляващите се аргументират с проведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум, на който част от българските граждани гласуваха за въвеждане на мажоритарна система.

„Никой не е искал сериозно да промени тази система“, каза Михаил Константинов. Почти сигурно е според него, че няма да се въведе мажоритарното гласуване.

Той посочи, че във Франция, където се гласува по този начин, се е стигнало до тотален крах – на последните избори Еманюел Макрон получи 30 на сто от гласовете и взе 82% от мандатите в парламента.

"Това е безумна, глупава система. Мачът завършва 3:1, а крайният резултат е 13:1 - това е тази система", даде пример Андрей Райчев.

Константинов посочи, че в България това би означавало според резултатите от последните избори ГЕРБ да получат 180 мандата при разлика 2 на сто със следващите. Това означава, че в страната ще има непрестанно протести и избори.

Изведнъж с 30 на сто влияние получаваш 70 на сто власт и това не може да не свърши трагично, смята и Андрей Райчев.

Според него за България е подходяща изборната система в Германия, но срещу въвеждането й ще има съпротива. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:43 | 13.09.22 г.
fallback