fallback

Борисов: Ще има уволнени министри, ако административната реформа не се случи

Имаме голяма амбиция да отидем в чакалнята на еврозоната, обяви премиерът

11:31 | 22.06.17 г. 2

"Ще има промени в правителството и уволнени министри, ако не се справят с опашките". Това заяви в ефира на Нова телевизия премиерът Бойко Борисов във връзка с обещанията си да се справи с административната тежест, която от години мъчи гражданите и бизнеса.

Той изрази надежда, че административната реформа може да се случи до септември и потвърди, че служителите, които отговарят за това, няма да излизат в отпуск. 

Борисов съобщи, че предстои облекчаване на процедурите за регистрация на автомобили в КАТ. След направени проверки е станало ясно, че трябва да се облекчи процесът, каза премиерът.

Той подчерта, че трябва да се облекчат и всички административни услуги. Като пример посочи как на много места искат лична карта и удостоверение за раждане, при положение че личната карта се издава от същия орган, от който и удостоверението.

Борисов обяви още, че ще се работи по създаването на единен електронен регистър между всички институции. Надеждата на премиера е, че това ще стане възможно най-бързо – вероятно до септември. 

Премиерът коментира и критиките за надеждността на оградата по българо-турската граница.

"Целта на нашето съоръжение е да подпомогне полицаите, жандармерията и армията в случай на голям бежански поток. Сега ще се сложат термокамери. Цялата ограда ще бъде в датчици и ще стане по-надеждна", посочи министър-председателя.

За отношенията си с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган той каза, че единствената линия, по която поддържа отношения с него, е защитата на границите от мигрантския поток: "Караме се, разправяме се, но тази линия я държим права. Говорим си на Бойко и Таип още от времето, когато двамата бяхме кметове", разкри министър-председателят.

"В сравнение с Турция, в България се управлява в спартански условия", допълни той.

Премиерът коментира и отношенията на Европа и Турция.

Според него турската икономика е много свързана с европейската и няма логика нито за едните, нито за другите да влизат в конфликт, който да прерасне в икономическа война.

„Имаме голяма амбиция да отидем в чакалнята на еврозоната. Това гарантира на държавата ни, че няма да изпаднем на 2-ра или 5-та скорост“, каза още Борисов и допълни, че другата седмица ще се срещне с финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле.

По повод поканата, която президентът Румен Радев отправи към руския президент Владимир Путин за Трети март, Борисов коментира, че президентът може да покани когото си поиска – на ниво президент, по протокол. "Ако покани премиер, трябва да ме уведоми. Той си е президент и кани президент". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
fallback