IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва реализацията на седем проекта за ВиК и отпадъци

С финансиране на още четири проекта ще се запазят биоразнообразието и чистотата на въздуха

12:31 | 28.06.17 г.
<p>
	<em><em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Управителният съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) одобри 11 проекта за финансиране. От тях шест са за управление на водите, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Финансиране на ВиК

Община Стамболийски е одобрена с проект за канализация на кв. „Полатово“, за който ще бъде отпусната безвъзмездна помощ в размер до 599 хил. лева с ДДС.

Община Суворово ще изгражда канализационна и подмяна на водопроводна мрежа по улиците ,"Хан Крум“, част от ,,Баба Тонка“ (от ,,Хан Крум“ до ,,Стефан Караджа“), ул. ,,Кочо Честименски" (от ,,Бачо Киро“) и ул. ,,Ильо Войвода“ (от ,,Панагюрище“). Стойността на проекта е в размер до близо 827 хил. лева с ДДС.

Община Мадан е одобрена с проект за реконструкция на водопроводната и канализационна мрежа на града в квартал „Шаренка“ и в кв. „Възраждане“. За целта са осигурени до близо 754 хил. лв. с ДДС. Средствата се предоставят под условие – преди подписване на договора общината да представи доказателства за осигурено финансиране на проект „Реконструкция и рехабилитация на улична мрежа на територията на община Мадан“.

Община Аксаково получава над 2,44 млн. лева с ДДС за проект „Доизграждане на битови канализационни клонове и подмяна на част от водопроводната мрежа в гр. Игнатиево - етап 1”.

Община Добричка е одобрена за подмяна на водопровод по улица в с. Стожер. За целта се отпускат близо 295 хил. лв. с ДДС. Средствата се предоставят под условие – преди подписване на договор с ПУДООС за финансиране на настоящия проект, община Добричка трябва да представи всички изискуеми документи за окомплектоване на заявлението си.

Община Оряхово ще изпълнява проект „Реконструкция и доизграждане на вътрешна ВиК мрежа на града, сградни канализационни отклонения и дъждовна канализационна мрежа, както и битова канализация. Реализирането на проекта ще спомогне за ограничаване на свлачищните процеси в града. За целта се отпускат средства в размер до 2,667 млн. лева с ДДС.

За чиста околна среда

ПУДООС одобри един проект за управление на отпадъците. Той е за „Доизграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Борово (Бяла, област Русе) и инфраструктура за външни връзки на площадката с републиканската пътна мрежа и мрежите на техническата инфраструктура“ на община Бяла, област Русе. Осигуреното финансиране е близо 2,963 млн. лева с ДДС без мобилно оборудване. Средствата са за реализацията за първия етап от проекта, като управителният съвет на предприятието ще взима отделни решения за другите етапи от изпълнението на целия проект.

Във връзка с национална кампания „За чиста околна среда 2017 г.“, управителният съвет на ПУДООС прие разплащането по договорите да се извърши по действително направените разходи в рамките на предмета и стойността на сключения договор между Предприятието и съответните общини, кметства, училища, и детски градини без подписване на анекс, уточняват от ведомството на Нено Димов.

Одобрени от ПУДООС са и четири неинвестиционни проекта

Институтът по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ в Садово получава средства за реализацията на проект „Изграждане на хладилна камера за ex situ съхранение на дивите родственици на културните растения и на застрашени растителни видове в националната генбанка на института.

Безвъзмездната помощ е в размер до почти 67 хил. лева. Изпълнението на проекта ще гарантира в дългосрочен план изпълнението на задълженията, които е поела нашата страна с подписването на Международната конвенция за запазването на биоразнообразието и произтичащите от нея договори.

Одобрен е проект „Оценка и мониторинг за въздействието на замърсяването на атмосферния въздух върху горските екосистеми – I ниво (широкомащабен) и II ниво (интензивен) – 2017-2018 г.” на СНЦ „Балкански научно-образователен център по екология и опазване на околната среда“, София.

Стойността на финансирането е до 110 хил. лв. Средствата се предоставят под условие. Изпълнението на гореописаната научна разработка е от изключително значение за осигуряване на необходимата информация за Националната система за мониторинг на горските екосистеми.

По проект „Проучване на медоносната флора и опрашителите във флористичен район „Западна Стара планина“, ПУДООС реши да предостави безвъзмездна помощ в размер до близо 50 хил. лева, които са 50% от общата стойност на проекта, на Сдружение „Натуралистично”. Парите се предоставят под условие – преди подписване на договора Сдружение „Натуралистично” да представи доказателства за осигурено съфинансиране за изпълнението на проекта в размер на 49 900 лв. от друг източник.

Проектът ще постави основите на нови изследвания за страната и ще подпомогне устойчивото развитие на пчеларството, опазването на пчелите и дивите опрашители. Изследването ще бъде предпоставка за опазването на биологичното разнообразие на медоносните растения в региона на Западна Стара планина, аргументират се за решението от ПУДООС.

Ще се проучат водещите заплахи за медоносните растения и за пчелите опрашители. Данните от изследването ще бъдат използвани от МОСВ при изпълнение на политиката по опазване на биологичното разнообразие и ще допълнят с данни Националната система за мониторинг на биоразнообразието.

ПУДООС ще финансира и проект „Осигуряване на годишна субсидия на Центъра за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки, функциониращ към фондация „Геа Челониа“, с. Баня, община Несебър. За целта се отпускат малко над 50 хил. лева. Центърът активно спомага за прилагането на Закона за биологичното разнообразие, като обслужва нуждите на РИОСВ от цялата страна, предвид това, че засега единствен има капацитет за адекватна грижа и лечение на сухоземни костенурки.

Работи се за увеличаване капацитета на центъра за настаняване на чужди видове, което е от съществено значение за МОСВ и прилагането на европейското законодателство относно търговията с диви видове, коментират от екологичното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още