fallback

До 7 години автомагистрала "Хемус" ще бъде завършена, според регионалния министър

Изостава проектирането на 175 км от трасето, което трябва да свърже източната и западната част на магистралата, съобщи Николай Нанков

17:45 | 29.06.17 г. 6

До седем години автомагистрала "Хемус" ще бъде завършена, прогнозира във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който участва във форума "Магистрала "Хемус" - възраждане на българския Север".

Пред участниците в дискусията министърът отбеляза, че минимум 75 км от трасето ще бъдат изградени през следващите четири години. През на 2017-2018 година реално ще бъдат изградени 25,5 км от магистралата. Едната отсечка, дълга 9,3 км, е между Ябланица и Боаза, като за нея е осигурено финансиране в размер на 55 млн. лева, а другата е между Белокопитово и пътния възел "Буховци", предава БТА. 

Министърът посочи, че има изоставане в проектирането на 175 км от трасето, което трябва да свърже източната и западната част на магистралата. 

Според него изграждането на автомагистрала "Хемус", пътя Русе - Бяла - Велико Търново, и отсечката Ботевград - Мездра - Видин ще бъде предпоставка за ускоряване на социално-икономическото развитие в Северна България. 

По думите му Брутният вътрешен продукт в Южна България е 74 процента, а в Северна България - 26 процента,- което показва съотношението в развитието на двата региона, затова за нас "магистрала "Хемус" е една лелеяна мечта", отбеляза той. 

Въвеждането на тол-системата ще генерира приходи за изграждане и ремонт на пътища, като очакваните годишни постъпления са в размер на 1 млрд. лева, каза министър Нанков. 

Според него сегашната винетна система е несправедлива към водачите на леки автомобили, които годишно внасят в хазната 200 млн. лева, а от тежкотоварния превоз постъпленията от винетки са едва 120 млн. лева. 

През следващата седмица регионалното министерство и пътната агенция ще обявят ограниченията за движение на тежкотоварни автомобили през летните месеци, за да се облекчи трафикът по пътищата, посочи той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
fallback