fallback

Валери Симеонов: До дни са готови промените в Закона за българите в чужбина

Натрупани са над 56 хил. заявления за получаване на гражданство, които не са обработени, обяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика

18:01 | 01.07.17 г. 11
Автор - снимка
Създател

До дни ще има готови промени в Закона за българите в чужбина и в Закона за българското гражданство. Това каза пред радио „Фокус“ вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

Той обясни, че промените ще облекчат значително режима за получаване на гражданство от българи, родени зад граница, като прехвърлят отговорността за подготовката на документите изцяло в правомощията на Агенцията за българите в чужбина. 

Симеонов допълни, че в задълженията на Министерството на правосъдието остават провеждането на интервю с комплектация и придвижване на документите към Президентството. „Натрупани са над 56 хил. заявления за гражданство, които не са обработвани най-вече заради забавянето при преминаването през служебно правителство и частичната парализа на работата на институциите. Надявам се, тези промени да бъдат приети без проблеми и пререкания в Народното събрание и да дадем възможност на всички наши сънародници, които се чувстват българи и са българи, да могат по-бързо да получават гражданство“, подчерта Валери Симеонов.

Той се ангажира подготовката на законовите промени за българите в чужбина да са готови до дни, но обърна внимание, че същинската част по влизането им в деловодството на парламента и практическата им реализация зависят изцяло от законодателния орган.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 13.09.22 г.
fallback