fallback

Как местните породи във фермите могат да съживят селските райони

Те трябва да бъдат опазвани, твърдят специалистите от Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството

11:04 | 04.07.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Отглежданите в българските ферми местни породи животни могат да поддържат живи селските райони. Те са приспособени към средата, не боледуват, притежават ценни качества и затова трябва да бъдат опазвани. Това коментира пред журналисти директорът на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството зооинж. Георги Йорданов.

В рамките на проекта  "За Балкана  и хората" агенцията представи автохтонни (местни) породи животни, отглеждани във ферми в Ботевградско, Тетевен и  село Черни Осъм.

От всички регистрирани 32 породи овце в България 26 са автохтонни. Общо овцете са 1,5 млн. Около 360 хил. са под селекционен контрол –  комерсиални  (240 хил.) и местни породи (120 хил.).

Автохтонните породи са местна, народна селекция, устойчиви там, където са създадени, разказа Георги Йорданов. Ето защо тези породи обикновено носят името на района, в който са селектирани – за овцете например Брезнишка, Маршка, Тетевенска. Новите породи са създадени в последните десетилетия или внесени.

Субсидиите за овцете от местни породи са близо два пъти по-високи, отколкото за другите животни и достигат 60 евро – европейски средства и национално финансиране.

Защо трябва да бъдат субсидирани тези животни? Тетевенската овца не може да се конкурира с комерсиални породи като Лакон или Черноглавата плевенска овца по добив на мляко или месо. Една  Черноглавата плевенска овца тежи  80 кг, а местната порода Тетевенска – 40 кг. 

„Автохтонните породи притежават специфичен генотип, който няма откъде да внесем. Това животно е селектирано при специфични условия – хранителна среда, климат. То дава по-малка продукция от конвенционални породи, но осигурява продукция и поминък на хората в населеното място“, коментира Георги Йорданов.

Развъдните организации по думите му могат да подпомагат това животновъдство като организират производството на бутикови, местни продукти, произведени в чиста природа. И така местните породи могат да се окажат фактор за поминъка на населението в селските райони. 

„Тези породи са свързани с нашата история. Балканският кашкавал не е правен от Маришка овца“, дава пример зооинженерът.

Близо 300 животни от породата Западностаропланинска овца се отглеждат в село  Рашково край  Ботевград. „Агрокомплекс Рашково“ ООД разполага с мини мандра, в която се произвежда сирене, като млякото има биосертификат. Управител на стопанството е Маргарита Тодорова – агроном, но в последните 12 години работи в областта на животновъдството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
fallback